Nova kategStatistički podaci za korejsko gospodarstvo u protekla tri mjeseca orija

U svibnju su porasli industrijska proizvodnja, maloprodaja, investicije u objekte i građevinska ulaganja, dok je proizvodnja usluga smanjena. U lipnju je zaposlenost nastavila rasti, a inflacija CPI-a usporila. U svibnju je cjelokupna industrijska proizvodnja porasla 1,3 posto na mjesečnoj razini (pad od 0,9% u odnosu na prethodnu godinu) kako je industrijska proizvodnja (porast od 3,2% u odnosu na prethodni mjesec, ali pad od 7,3% u odnosu na prošlu godinu) porasla, dok je proizvodnja usluga (pad od 0,1% u odnosu na prethodni mjesec, ali rast od 2,0% u odnosu na prošlu godinu) smanjena iz prethodnog mjeseca. Nadalje, u svibnju su maloprodaja (porast od 0,4% m-o-m, ali pad od 0,6% y-o-y), investicije u objekte (porast od 3,5% m-o-m, ali pad od 4,3% y-o-y) i investicije u građevinarstvo (rast od 0,5% m-o-m i rast od 5,4% y-o-y) u odnosu na prethodni mjesec. Izvoz je pao 6,0 posto na godišnjoj razini u lipnju jer se izvoz automobila i plovila poboljšao, dok je IT izvoz stagnirao. Prosječni dnevni izvoz pao je 10,1 posto na godišnjoj razini na 2,36 milijardi američkih dolara u lipnju 2023. Indeks raspoloženja potrošača (CSI) porastao je 2,7 bodova na mjesečnoj razini u lipnju na 100,7. Indeks poslovnih istraživanja (BSI) za sve industrije ostao je nepromijenjen na 76, a izgledi BSI za srpanj pali su za 1 bod na 75.
U lipnju je gospodarstvo otvorilo 333 tisuće radnih mjesta na godišnjoj razini, a stopa nezaposlenosti pala je za 0,3 postotna boda na 2,7 posto. Potrošačke cijene u lipnju su porasle sporije za 2,7 posto na godišnjoj razini, CPI bez prehrambenog i energetskog sektora porastao je za 3,5 posto, a indeks bez poljoprivrednih i naftnih proizvoda za 4,1 posto. U lipnju su cijene dionica bile relativno stabilne, a won je ojačao. Prinosi na korejske državne obveznice porasli su usred nastavka monetarnog stezanja. U lipnju je pad cijena ?nekretnina usporen (s pada od 0,22% na pad od 0,05% m-o-m), a pad cijena "Jeonse" (jednokratni depoziti bez mjesečnih plaćanja) također je bio sporiji nego prethodni mjesec (s pada od 0,31% na pad 0,16% iz mjeseca u mjesec).
Inflacija u Koreji je u padu. Gospodarstvo je nastavilo usporavati uglavnom u proizvodnji, ali su se rizici negativnih posljedica smanjili kao što je naznačeno djelomičnim ublažavanjem slabog izvoza, umjerenim oporavkom domaće potražnje i gospodarskog raspoloženja te solidnim rastom zaposlenosti. Na međunarodnoj razini, uz stalna očekivanja potencijalnog uspona u IT industriji, iščekivanja ponovnog otvaranja Kine i zabrinutosti oko njezinih ograničenja bili su pomiješani, dok su neizvjesnosti i dalje prisutne zbog monetarnog stezanja i utjecaja produljenog rusko-ukrajinskog rata.
Vlada planira potaknuti gospodarsku vitalnost, usredotočujući se na promicanje izvoza, ulaganja i domaću potražnju, te kako bi stabilizirala cijene i sredstva za život kućanstava, kao i poboljšala svoju gospodarsku strukturu pod strogim upravljanjem rizikom. (izvor: Korea Development Institute).

Pisane vijesti