Nedostatak turističkog smještaja koštat će cjelokupni irski turistički sektor oko 1,1 milijardu eura

Prema uvodnoj izjavi koju je Fáilte Ireland (nacionalna institucija za razvoj turizma Irske) dostavio Zajedničkom odboru Parlamenta Irske za turizam, kulturu, umjetnost, sport i medije, gotovo trećina cjelokupnog turističkog smještaja izvan Dublina ugovorena je s državom zbog smještaja izbjeglica iz Ukrajine. Predviđanja Fáilte Ireland-a su da bi korištenje turističkog smještaja za smještaj raseljenih ukrajinskih državljana i drugih tražitelja međunarodne zaštite moglo ove godine koštati ostale turističke pružatelje usluga više od 1,1 milijardu eura u izgubljenim prihodima.
U pisanoj izjavi se navodi kako se mnogi u sektoru suočavaju sa značajnim rizicima, a i turistički agenti javljaju da mnogi posjetitelji koji žele doći u Irsku sada rezerviraju druge zemlje zato što ne mogu pronaći smještaj u Irskoj.
"Osim kratkoročnog poslovnog gubitka i dugoročnih posljedica za kvalitetu nekih ruralnih turističkih destinacija, ova situacija također stvara uvjete koji olakšavaju prakse poskupljivanja cijena usluga, što ugrožavaju dugoročni ugled Irske", izjavio je Paul Kelly, izvršni direktor Fáilte Ireland.

Pisane vijesti