Meta najavila žalbu na kaznu od 1,2 milijarde eura koja joj je izrečena od strane Irske komisije za zaštitu podataka

Facebookova matična tvrtka Meta obećala je uložiti žalbu na rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura koju je izrekla Irska komisija za zaštitu podataka (Irish Data Protection Commission - DPC) zbog prekršaja u vezi s prijenosom osobnih podataka iz EU u SAD. To je najveća kazna za kršenje privatnosti u EU, premašujući prethodnu rekordnu kaznu od 746 milijuna eura koja je izrečena Amazonu 2021. g.
Kao dio odluke, Meti je naloženo da obustavi prijenos podataka iz EU u SAD i dan joj je rok od pet mjeseci da se odluka krene provoditi. Također, tvrtka je dobila rok od šest mjeseci da prestane s nezakonitom obradom i pohranom osobnih podataka europskih korisnika koji su preneseni i obrađeni u suprotnosti s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).
Presuda je uslijedila nakon istrage DPC-a o pravnim alatima koje je Meta koristila za prijenos podataka korisnika Facebooka iz EU u SAD, a odluka se odnosi samo na Facebook, ali ne i na druge Metine platforme poput Instagrama i WhatsAppa. Iz Meta-e su izjavili da su razočarani što je Meta izdvojena pri korištenju istih pravnih mehanizama kao tisuće drugih tvrtki koje pružaju usluge u Europi: "Ova odluka je manjkava, neopravdana i postavlja opasan presedan za mnoge druge tvrtke koje prenose podatke između EU-a i SAD-a".
U izvornoj presudi DPC-a nije bilo novčane kazne, ali je na preporuku drugih europskih institucija za zaštitu osobnih podataka i po nalogu Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) DPC ipak izrekao novčanu kaznu i to u dosad rekordnom iznosu.

Pisane vijesti