Ljetni Davos Forum: naglasak na ulozi Kine u usmjeravanju rasta svjetskoga gospodarstva

Prvi puta nakon pandemije, 14. izdanje godišnjeg sastanka novih prvaka Svjetskog gospodarskog foruma (14th Annual Meeting of the New Champions), poznatiji kao Ljetni Davos Forum, održan je u fizičkom obliku od 27. do 29. lipnja 2023. godine, u kineskom gradu Tianjinu. Pod temom „Poduzetništvo: Pokretačka snaga svjetskoga gospodarstva”, u kritičnom trenutku gospodarskog oporavka i promjena, ovaj je Forum okupio svjetske lidere kako bi uveli inovacije i istražili put za ponovno pokretanje rasta svjetskoga gospodarstva.
U proteklom desetljeću, Kina je bila važan izvor snage za stabilan rast svjetskoga gospodarstva te je odigrala važnu ulogu u promicanju međunarodne slobodne trgovine i stabilizacije rasta svjetskoga gospodarstva, naglasila je kineska strana. Snažan rast kineskoga gospodarstva i dalje će davati zamah oporavku svjetskoga gospodarstva, pri čemu se očekuje kako će rast u drugom kvartalu godine zabilježiti bržu stopu rasta negoli u prvome kvartalu, kazao je premijer Li Qiang na svečanom otvaranju Foruma.
Dodatni naglasak Foruma bio je i na pokretačkoj ulozi kineskog gospodarstva. Rast svjetske trgovine usporio je na 1,7%-2% posljednjih godina, s oko 6% prije pandemije. BDP Kine u Q1/2023 godine povećao se za 4,5% na godišnjoj razini, odnosno više od 2,2% u odnosu na Q4/2022. Prema predviđanju MMF-a iz svibnja, Kina će doprinijeti s 34,9% rasta svjetskoga gospodarstva u 2023. godini.

Pisane vijesti