Lagano povećanje njemačkog BDP-a u 2. kvartalu

Njemački izvoz iznenađujuće raste: njemačka vanjskotrgovinska razmjena u travnju ove godine bila je iznenađujuće dobra. Prognoze i dalje nisu obećavajuće, ali čini se da je kratkoročna recesija završila. Izvoz je u travnju porastao za 1,2 posto na 130,4 milijarde eura u odnosu na ožujak, nakon kalendarske i sezonske prilagodbe, podaci su Saveznog zavoda za statistiku Destatisa. U odnosu na travanj 2022. izvezeno je 1,5 posto više robe.
Posebno snažno je porastao izvoz u Kinu za 10,1 posto na 8,5 milijardi eura. SAD je ostao na prvom mjestu: tamo je prodano robe u vrijednosti od 13,1 milijarde eura, što predstavlja  rast od 4,7 posto. Izvoz u Veliku Britaniju pao je, pak, za 5,2 posto, na 6,1 milijardu eura, a u Rusiju za 17,8 posto, na 0,7 milijardi eura. Uvoz je pao za 1,7 posto na 112 milijardi eura, gotovo dvostruko više od očekivanja.
Prognoze su nesigurne: rast je daleko od dovoljnog da nadoknadi oštar pad u prethodnom mjesecu, komentiraju ekonomisti. Predvidljivo sve manji impulsi iz Kine i SAD-a ne uljepšavaju izvozne prognoze. Općenito uzevši, podaci upućuju na lagano povećanje BDP-a u 2. kvartalu. U prethodna dva kvartala njemačko gospodarstvo je radi smanjene potrošnje kliznulo u recesiju.

Pisane vijesti