Kinesko gospodarsko izaslanstvo posjetilo HGK

Prvi Hrvatsko-kineski gospodarski forum od početka pandemije održan je 25. studenoga 2022. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu. Gospodarsko izaslanstvo kineskih tvrtki predvodio je potpredsjednik CCPIT-a (China Council for the Promotion of International Trade) Zhang Shaogang, a na Forumu je sudjelovalo više od 20 hrvatskih tvrtki iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije, konzultantskih usluga, agencija za nekretnine, turizma, IT i energetike.
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš kazao je na otvaranju Foruma kako je robna razmjena prošle godine dosegla 1,3 milijarde američkih dolara, a u prvih osam mjeseci ove godine premašila milijardu no u najvećoj mjeri radi se o uvozu iz Kine. Podsjetio je kako kineska politika nula slučajeva predstavlja veliku zapreku poslovanju i putovanju u Kinu te izrazio nadu za skorim povratkom u normalu.
Veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Qianjin Qi osvrnuo se na tvrtke koje su uspješno uspostavile poslovanje u Kini i Hrvatskoj, poput Infobipa i Huaweija te istaknuo infrastrukturu i energetiku kao područja s velikim potencijalom za jačanje daljnje suradnje. Unaprjeđenje suradnje najizglednije je u području transporta i distribucije roba, navodi HGK, u čemu velike kineske tvrtke imaju mogućnost, a trebale bi imati i interes, korištenja luka Ploče, Zadar i Rijeka za slanje svojih roba u Europu te korištenje istih luka za izgradnju distributivnih centara.

Pisane vijesti