Kina u 2023. godini planira rast BDP-a od oko 5%

Kineski državni vrh postavio je cilj rasta BDP-a od oko 5% za 2023. godinu, što analitičari smatraju pragmatičnim i ostvarivim. Stvarna bi brojka mogla biti i viša ukoliko zemlja provede ciljanu makroekonomsku politiku kako bi potakla potrošnju i spriječila visoku inflaciju te time ostvarila stabilan, visokokvalitetni rast usred silaznog globalnog trenda. Kineski rast u 2022. godini nije dosegnuo planiranih 5,5%, već je na godišnjoj razini BDP porastao 3%. MMF je u siječnju povisio prognozu kineskog gospodarskog rasta za 2023. godinu na 5,2%, što je 0,8 postotnih bodova više u odnosu na projekciju iz listopada prošle godine.
Kineski ekonomisti smatraju kako će oporavak same potrošnje i sektora nekretnina biti glavni pokretači kineskog gospodarskog rasta ove godine. Uz visoku stopu nezaposlenosti u Kini, osobito izraženu među mladima, očekuje se kako će se i zapošljavanje ove godine poboljšati. Kao jedan od gospodarskih ciljeva u 2023. godini, premijer Li naveo je otvaranje oko 12 milijuna radnih mjesta u urbanom području, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji cilj od 11 milijuna.
Kineski izvoz pao je u siječnju i veljači 2023. godine, odražavajući kontinuirano slabu inozemnu potražnju. Izvoz se u prva dva ovogodišnja mjeseca smanjio za 6,8% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Unatoč otvaranju gospodarstva nakon ukidanja politike nula slučajeva, uvoz je u prva dva mjeseca 2023. bilježio dvoznamenkasti pad, potonuvši za 10,2%. Izvoz u SAD smanjio se za 21,8%, a izvoz u EU za 12,2%. Kina je smanjila i uvoz iz dva velika partnera, za 5 odnosno 5,5%.

Pisane vijesti