Kina olakšanim mjerama ulaska nastoji ponovo privući strane državljane

Državna imigracijska uprava NR Kine objavila je podatak da su granične vlasti tijekom 2023. godine obradile više od 424 milijuna ulazaka i izlazaka pojedinaca, što je značajno povećanje na godišnjoj razini (266,5%). Od 424 milijuna, 183 milijuna odnosi se na stanovnike PUP Hong Konga, PUP Makaa te Tajvana, također 292,8% više nego 2022. godine. Pored navedenoga, gotovo 35,48 milijuna prelazaka ostvarili su strani državljani, što je porast od 693,1% na godišnjoj razini. Ukupan broj ulazaka i izlazaka pojedinaca u 2023. činio je oko 63,3% od onih ostvarenih u 2019. godini, prije izbijanja pandemije virusa COVID-19.
Glasnogovornica Državne imigracijske uprave Zhang Ning kazala je kako Kina kontinuirano radi na optimizaciji useljeničkih politika i poboljšavanju imigracijskih usluga, s ciljem olakšavanja razmjene između Kine i drugih zemalja, stoga se očekuje stalan porast broja stranaca koji dolaze u Kinu. Najavljeno je nekoliko novih mjera za olakšavanje ulaska stranaca u Kinu, uključujući ublažavanje uvjeta za podnošenje zahtjeva za vizu po dolasku, dopuštanje 24-satnog izravnog tranzita bez inspekcijskih postupaka u ključnim zračnim lukama, omogućavanje strancima u Kini da lokalno mogu ishoditi produljenja, obnove i zamjene viza, kao i pojednostavljenje zahtjeva za vizu u smislu potrebnih dokumenata. U siječnju 2024. godine, Kina je Švicarskoj i Irskoj omogućila jednostrani bezvizni režim, čime su se Švicarska i Irska pridružile Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Maleziji, čijim je građanima prethodno omogućen bezvizni posjet Kini od 1. prosinca 2023. godine.
Kineski analitičari optimistični su da će se trend povećanja dolazaka stranih posjetitelja nastaviti tijekom 2024. godine i da će povećana razmjena pomoći svijetu u boljem razumijevanju Kine. Ujedno naglašavaju kako su ovakve mjere olakšanog ulaska stranih državljana osobito pogodne za poslovne posjete ljudi koji često putuju između Kine i inozemstva, što će posljedično dovesti do poboljšanja poslovanja i trgovine Kine sa svijetom.

Pisane vijesti