Kenija je četvrti najveći zajmoprimac niskokamatnih zajmova Svjetske banke

Kenija je postala četvrti najveći zajmoprimac Međunarodne udruge za razvoj (IDA), podružnice Svjetske banke za povoljne zajmove, koja pomaže najsiromašnijim zemljama svijeta, s ukupnom posudbom od 2,01 milijarde USD (316,78 milijardi Sh po trenutnom tečaju). Najnoviji podaci Svjetske banke pokazuju da je Kenija u financijskoj godini koja je završila u lipnju 2023. iskoristila 316,78 milijardi Shh u usporedbi s 1,8 milijardi USD (283,68 milijardi Sh) iskorištenih u prethodnoj fiskalnoj godini kada je bila peti najveći zajmoprimac. Najnovija posudba označava treću godinu zaredom povećane upotrebe koja je otvorena za 75 zemalja diljem svijeta. Pakistan je bio najveći korisnik s 2,31 milijardu dolara, a slijedi ga Bangladeš s 2,3 milijarde dolara i 2,14 milijardi dolara koji je iskoristila Tanzanija.
Osnovana 1960. godine, IDA ima za cilj smanjiti siromaštvo davanjem vrlo koncesivnih ili beskamatnih zajmova i potpora za programe koji potiču gospodarski rast, smanjuju nejednakosti i poboljšavaju životne uvjete ljudi. Operacije koje financira IDA odnose se na osnovno obrazovanje, osnovne zdravstvene usluge, čistu vodu i sanitarne uvjete, zaštitu okoliša, poboljšanje poslovne klime, infrastrukturu i institucionalne reforme.
Sredstva se dodjeljuju zemljama primateljima u odnosu na njihove razine dohotka i uspješnost u upravljanju njihovim gospodarstvima i njihovim tekućim IDA projektima. Uvjeti financiranja za svaku zemlju članicu razlikuju se na temelju godišnje procjene bruto nacionalnog dohotka zemlje po glavi stanovnika, kreditne sposobnosti za zaduživanje Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rizika od dužničkih poteškoća i veličine stanovništva. Da bi zemlja mogla pristupiti resursima IDA-e, mora biti u situaciji relativnog siromaštva kao što pokazuje njen dohodak po stanovniku koji pada ispod IDA-ine operativne granice od 1.315 USD i nedostatak kreditne sposobnosti za posuđivanje od IBRD-a. IBRD financira infrastrukturne projekte u zemljama srednjeg dohotka i kreditno sposobnim zemljama niskog dohotka po kamatnim stopama višim od onih koje daje IDA, ali nižim od onih koje nude druge komercijalne agencije za zajmove. Kenija je trenutačno klasificirana kao mješovita zemlja — definirana kao zemlja na prijelazu s nižeg srednjeg do srednjeg dohotka — i kreditno je sposobna za kreditiranje od strane IDA-e i IBRD-a. Svjetska banka je rekla da je u potpunosti predana pružanju potpore Keniji na njenom putu da postane zemlja srednjeg dohotka do 2030.

Pisane vijesti