Iz Ureda EU u BiH pojasnili: Što domaće vlasti moraju uraditi u sektoru agrara?

Bosna i Hercegovina je sredinom prosinca prošle godine dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji. Iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH za Agroklub navode kako je ovo značajna prekretnica, te da put ka Europskoj uniji, donosi značajne prilike za provedbu važnih reformi koje će dovesti do ekonomskog rasta, jačanja vladavine prava i temeljnih prava, boljeg funkcioniranja institucija i prosperitetnije i stabilnije budućnosti BiH.
BiH bi se trebala fokusirati na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonima EU, uključujući i područje poljoprivrednih politika, što će učiniti dostupnijim razne mogućnosti financiranja za poljoprivrednike, operatere i ruralna područja u BiH.
Iz Ureda specijalnog predstavnika, napominju i kako se u izvješću Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu navodi da je zemlja još uvijek u ranoj fazi priprema u području poljoprivrede i ruralnog razvoja, te da već duže vremensko razdoblje nije bilo napretka u provedbi preporuka.
Konkretno, osigurano je ukupno 30 milijuna eura tekuće pomoći za razdoblje od 2020. do 2024. Navedeno uključuje projekt EU4Agri koji plasira bespovratna sredstva za poljoprivrednike, poljoprivredno-prehrambena poduzeća i ruralno stanovništvo te pomaže sektorskim institucijama u izgradnji njihovih kapaciteta i unaprjeđenju politika, uključujući izradu nove strategije na državnoj razini nakon 2021. godine, pojasnili su.
Još jedan segment pomoći su tri twinning projekta koji imaju za cilj podržati usklađivanje s pravnom stečevinom EU i unaprijediti kontrole, dijagnostiku, informacije i druge srodne usluge i sustave u sigurnosti hrane, veterini i fitosanitarnim pitanjima kroz angažman stručnjaka iz institucija država članica koji bi radili sa svojim kolegama u BiH.  Daljnja podrška dolazi kroz projekte pomoći kod različitih nabava za ova područja (ministarstva, inspekcije, laboratoriji itd.) kao što su informatička oprema, vozila, ušne markice, cjepiva protiv bjesnila i bruceloze, dijagnostički materijal itd., također od koristi za stočare i poljoprivrednike.
Osim toga, od 2021. godine, EU daje podršku za BiH u vrijednosti od 18 milijuna eura za ekonomski oporavak nakon pandemije COVID-19 s planiranim trajanjem do sredine 2023. godine, putem bespovratnih sredstava za mala i srednja poduzeća i poljoprivrednike, poljoprivredno-prehrambena poduzeća i ruralno stanovništvo.

Pisane vijesti