Irska će vjerojatno ići na izbjegavanje uvođenja fiksne stope poreza na dobit od 15%

Irska će umjesto uvođenja glavne porezne stope od 15 %, vjerojatno uvesti dopunski (top-up) porez na dobit, koji bi se primjenjivao na velike tvrtke sa sjedištem u Irskoj, a kako se navodi iz Ministarstva financija. Dodatni porez primjenjivao bi efektivnu stopu od 15 % na zarade velikih kompanija, ali 12,5 % bi i dalje ostala kao jedina glavna stopa poreza na dobit u irskom sustavu.
Prema Sporazumu OECD-a, zemlje imaju mogućnost primijeniti minimalne efektivne porezne stope od 15 % na različite načine. Direktiva EU, koja je još u obliku nacrta, opisat će plan provedbe u EU.
Dopunski porez bi se primjenjivao na tvrtke s prometom većim od 750 milijuna eura, s ciljem da se osigura da u Irskoj plaćaju minimalnu efektivnu stopu od 15 % na zaradu. S obzirom na to da su ključni igrači na koje će se ovo odnositi u Irskoj uglavnom američke tvrtke, ključno je pitanje kako će se to uskladiti s američkim poreznim sustavom, a posebno s porezom koji se primjenjuje na inozemne zarade. Američka gospodarska komora Irske, koja u Irskoj predstavlja velike američke tvrtke, izrazila je zabrinutost zbog neizvjesnosti koju bi ovo moglo stvoriti za velike multinacionalne kompanije.
Mišljenja oko najbolje porezne sheme još uvijek su podijeljena, no konačna odluka čeka se od ministar financija Michaela McGratha koji će konačni prijedlog oporezivanja predložiti Kabinetu Vlade.

Pisane vijesti