Inflacija u BiH u siječnju 2024. prihvatljivih 2%

Na godišnjoj razini, inflacija je u Bosni i Hercegovini, u siječnju ove godine, iznosila dva posto, što se označava prihvatljivom razinom rasta cijena osnovnih proizvoda i usluga.
Najveći rast cijena, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zabilježen je u odjeljku ostalih dobara i usluga 8,2 posto, restorana i hotela 6,6 posto, te alkoholnih pića i duhana 4,8 posto. Prosječni rast cijena namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće bio je 4,3 posto, dok su u području rekreacije i kulture cijene više za 4,2 posto. Zdravstvo je bilo skuplje za 3 posto, a hrana i bezalkoholni napici poskupjeli su 2,9 posto. Cijene odjeće i obuće su pale za 6,2 posto, a prijevoz za 3,3 posto.
U 2024. godini očekuje se stagnacija cijena. Prema procjenama Centralne banke Bosne i Hercegovine ukupna inflacija za prvo tromjesečje ove godine iznosit će 2 posto, a temeljna inflacija 4,4 posto. Ukupna inflacija u 2023. bila je 6,1 posto. Europska središnja banka inflaciju od 2 posto smatra ciljanom razinom rasta potrošačkih cijena.

Pisane vijesti