HTZ-ov virtualni turistički paviljon na šangajskom sajmu CIIE

U Šangaju je i ove godine, unatoč strogoj kineskoj politici nula slučajeva, od 5. do 10. studenoga 2022. godine održan 5. Kineski međunarodni sajam uvoznih proizvoda (China International Import Expo - CIIE), koji se od 2018. godine održava jednom godišnje na nacionalnoj razini. Sastoji od dva dijela, političkog foruma (Hongqiao International Economic Forum) i gospodarskog izložbenog dijela, a domaćini sajma su kinesko Ministarstvo trgovine (MOFCOM) i vlada Šangaja.
I ovogodišnji forum Hongqiao otvorio je video vezom predsjednik Xi, koji je u govoru naglasio nepokolebljivu odlučnost Kine za otvaranjem, čime Kina promiče otvoreniju, uključiviju i uravnoteženiju gospodarsku globalizaciju. Sajam je ove godine bio podijeljen na šest izložbenih područja: prehrambeno-poljoprivredni proizvodi, auto-moto industrija, pametna industrija i IT, roba široke potrošnje, medicinska oprema i proizvodi za zdravstvenu njegu, kao i trgovina uslugama, uz dvije posebne zone: umjetnu inteligenciju i sjemenje. Na sajmu je sudjelovalo ukupno 145 zemalja i međunarodnih organizacija te tvrtki iz 127 zemalja, među kojima je oko 280 od 500 najvećih svjetskih i vodećih industrijskih tvrtki.
Zbog nemogućnosti fizičke nazočnosti u Kini, niti ove godine u Šangaju nije bilo hrvatskih izvoznika, stoga je Hrvatska sudjelovala virtualnim turističkim paviljonom u organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, u okviru kojeg je prikazan pozdravni govor hrvatske ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.

Pisane vijesti