Hercegovina je u maslinarstvu našla novu nišu za sebe

U Mostaru je održana završna konferencija projekta COOPeR – Povećanje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području kroz prekograničnu suradnju, na kojoj je bilo riječi o potencijalima maslinarstva na području BiH, Hrvatske i Crne Gore te o izgradnji Centra za maslinarstvo u Mostaru.
Centar za maslinarstvo već je izgrađen, opremljen je laboratorijskom opremom, laboratorijskim namještajem, cjelokupnom infrastrukturom koja je potrebna za njegov rad. U posjedu je oglednog nasada maslina s 18 novih kultivara na površini od 8000 četvornih metara. Cjelokupna parcela je udaljena 12 kilometara od Mostara na površini od 1,1 hektar.
Centar je predviđen biti bazom za nove projekte, maslinare koji će se educirati u njemu, mjestom koje će biti rasadnik svih sorti koje se mogu uzgajati na području Hercegovine, gdje će se ocjenjivati proizvedena ulja i pokazati da je Hercegovina u maslinarstvu pronašla novu nišu za sebe.
Projekt COOPeR sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a implementira se u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Pisane vijesti