Gospodarska kretanja u Izraelu

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju 2023. izvoz u EU iznosio je ukupno 5 milijardi USD, što predstavlja povećanje od 10,8% u odnosu na isto razdoblje 2022. Uvoz iz EU u prvom tromjesečju 2023. iznosio je ukupno 8 milijardi USD, što je smanjenje od 1,8% u odnosu na Q1 2022.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u ožujku ostala je na 3,9 posto, što je isto kao i prethodni mjesec.
Cijene mliječnih proizvoda skočile su nakon što je dogovorom Ministarstva financija i dobavljača omogućeno povećanje cijene mlijeka za više od 9 posto. Nakon ovog povećanja cijena, izraelski parlamentarni odbor za gospodarstvo predložio je smanjenje cijena mlijeka koje kontrolira država, davanje privremene pomoći mljekarama i zaprijetio podnošenjem zakona za smanjenje poreza na hranu dok bijes javnosti raste zbog skokovitog rasta troškova života.
Francuski lanac supermarketa Carrefour najavio je kako će sljedeći tjedan otvoriti svojih prvih 50 trgovina diljem Izraela s još 100 novih do kraja godine, obećavajući kako će se uhvatiti u koštac s troškovima.
Državni zavod za statistiku je objavio kako prosječna godišnja mjesečna plaća u Izraelu iznosi 12.100 NIS (3000 eura), što znači da bi u prosjeku za kupnju kuće trebalo 12,9 godina. Međutim, velika je razlika u odnosu na Jeruzalem, grad u kojem je potrebno najviše mjesečnih plaća za kupnju stana - u prosjeku 26,9 godina. U Tel Avivu, koji ima visoke plaće, ali i visoke cijene stanova, za kupnju kuće potrebne su 22,2 godine.
Vladina agencija je upozorila kako će pravosudna neizvjesnost oštetiti tehnološki ekosustav. U izvješću predstavljenom Ministarstvu inovacija, znanosti i tehnologije, Izraelska uprava za inovacije (IIA) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog rastućeg rizika kako bi se izraelske visokotehnološke tvrtke i fondovi mogli udaljiti od globalnog tehnološkog tržišta o kojem ovise. Nestabilnost pravosudne vlasti stvara percepciju nesigurnosti koja smanjuje održivost ulaganja u Izrael te postoji velika zabrinutost kako će se Izrael u bliskoj budućnosti odvojiti od globalnih trendova kapitala te kako će se njegov udio u globalnom kolaču ulaganja rizičnog kapitala smanjiti.
Izraelska industrija visoke tehnologije produbljuje krizu stotinama otkaza u jednom danu. IT tvrtka Corning je nedavno najavila kako će zatvoriti svoj razvojni centar u Izraelu i otpustiti desetke zaposlenika. Izraelska medicinska tehnološka tvrtka Healthy otpustila je oko 70 radnika, što čini trećinu njezine radne snage, a gaming div Unity najavio je treći krug otpuštanja koji uključuje desetke tvrtkinih zaposlenika u Izraelu. Posljednja otpuštanja su rezultat duboke krize u izraelskoj visokoj tehnologiji, dijelom zbog globalne krize, ali dijelom i zbog trenutnih događanja u zemlji.

Pisane vijesti