Gospodarska kretanja u Izraelu

MMF je pohvalio "izvanredne gospodarske rezultate" Izraela u 2022., ali je upozorio kako bi "nesigurnost" oko reforme pravosuđa mogla naštetiti rastu. Predviđaju kako će, nakon što se BDP povećao za 6,5% u 2022., rast vjerojatno "usporiti ove godine jer se vraća na potencijal srednjoročnog razdoblja", i očekuje se da će ove godine pasti na 2,5%.
Prema glavnom ekonomistu švicarske banke Lombard Odier Group, trenutačna slabost šekela uzrokovana je kamatnim stopama i inflacijom.
Guverner Banke Izraela pozvao je izvršne direktore banaka u zemlji na sastanak tijekom kojega je priznao kako skok inflacije i visoke kamatne stope čine bankovni sustav visokoprofitabilnim i izrazio očekivanje kako će banke povećanje stope prenijeti na isplatu kamata na depozite i tekuće račune. Neusklađenost, koja je poticala goleme profite banaka, izazvala je snažno nezadovoljstvo javnosti i nekih političara posljednjih mjeseci jer su kamatne stope koju banke naplaćuju Izraelcima koji uzimaju zajmove u prosjeku oko 10%, dok su stope na depozite u prosjeku između 2% i 4,5%, ovisno o iznosu i roku.
Ministar obrane je objavio kako je izraelski izvoz obrambene industrije dosegao novi vrhunac 2022., s novim ugovorima vrijednim 12,5 milijardi dolara. Ovom brojkom Izrael se svrstao među prvih deset zemalja s osnova izvoza obrambene industrije. Između 75% i 80% obrambene proizvodnje Izraela je predviđeno za izvoz. Izraelski obrambeni izvoz se s 30% tj. 8,55 milijardi dolara 2020., popeo na 11,3 milijarde dolara 2021., te za daljnjih 10% u 2022. Uspon 2022. pripisuje se sve većim obrambenim potrebama europskih zemalja, nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Prema izvješću koje je objavio Središnji zavod za statistiku o jazu između židovskih i arapskih kućanstava u Izraelu, više od polovice izraelskih arapskih kućanstava u opasnosti je od siromaštva. Rizik od siromaštva među židovskim kućanstvima je 18%. Manje od 10% židovske populacije registrirano je kod socijalnih službi, u usporedbi sa 16% Arapa. Najveća je razlika u zapošljavanju: dok je 64% radno sposobnih židovskih muškaraca zaposleno, među arapskim muškarcima taj udio iznosi 50%. Među ženama su razlike još veće: udio zaposlenih Židovki je 62%, dok je među Arapkinjama taj udio 28%. Neto dohodak kućanstva veći je 51% u židovskim od onoga u arapskim kućanstvima, ali budući da su arapske obitelji obično veće, jaz u neto dohotku po glavi stanovnika je i veći te iznosi 89%.
Američki div za poluvodiče Intel Corp. načelno se složio s izraelskom vladom oko izgradnje tvornice za proizvodnju čipova u gradu Kiryat Gat uz ulaganje od 25 milijardi dolara, temeljem pregovora od 2019. kada se govorilo o ulaganju oko 10 milijardi dolara u izgradnju ove tvornice u Kiryat Gatu.
Rami Levy Hashikma Marketing, jedan od najvećih izraelskih lanaca supermarketa, objavio je kako se želi povezati s međunarodnim lancem supermarketa, vjerojatno francuskom maloprodajnom grupom Auchan. Ova objava dolazi u trenutku kada se najveći izraelski lanci supermarketa suočavaju s povećanom konkurencijom ulaskom stranih lanaca supermarketa Carrefour i 7-Eleven u Izrael.

Pisane vijesti