Europska unija je najveći trgovinski partner BiH

Bosna i Hercegovina je u šest mjeseci 2024. ostvarila ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene od 22,5 milijardi KM s Europskom unijom, što je manje za 1,33 posto u odnosu na isto razdoblje 2023.
 
Izvoz je iznosio 8,2 milijarde maraka i manji je za 8,18 posto dok je uvoz ranije iznosio 14,30 milijardi KM i danas je veći za 3,07 posto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Od ukupne razmjene 15,8 milijardi ili 70 posto se odnosi na suradnju s partnerima u Europskoj uniji. Ključne ekonomske projekcije za 2024. imaju pozitivan trend, pa uz smanjenje inflacije i pozitivne projekcije rasta europskog gospodarstva za očekivati je poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene do kraja godine.
 
Karakteristično je da sve zemlje zapadnog Balkana u promatranom razdoblju imaju slična kretanja, odnosno pad izvoza i povećanje uvoza. U pojedinim industrijskim granama u BiH je primjetna neodgovarajuća koncentracija ponude, s malim brojem gospodarskih subjekata.

Kada je riječ o proizvodima i tarifama najveći pad je ostvaren kod izvoza električne energije koji je smanjen za 382 milijuna KM, što je rezultat nižih cijena električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu. U sektoru rudarstva izvoz je smanjen za više od 240 milijuna KM ili 14 posto, a smanjenje se uglavnom odnosi na smanjenje izvoza željeza i čelika i njihovih proizvoda. Značajan je i pad izvoza tekstilne industrije od preko 80 milijuna KM.

Od proizvoda koji imaju rast izvoza su proizvodi namjenske industrije sa povećanjem od preko 50 milijuna KM u referentnom razdoblju, gdje je najveći rast ostvaren kod izvoza oružja i municije. Vodeći izvozni proizvodi bili su izolirana žica, sjedala, dijelovi i pribor motornih vozila, konstrukcije i ostali namještaj i njegovi dijelovi. Najčešći uvozni proizvodi bili su naftna ulja i ulja, osobni automobili i druga motorna vozila, lijekovi, kameni ugljen i slična kruta goriva od kamenog ugljena, te bakrena žica. Vrijednost izvoza iz BiH u 2023. iznosio je 17,2 milijardi KM.

Bosna i Hercegovina je u 2022. i 2023. od Europske unije dobila financijsku pomoć u iznosu od 256 milijuna eura. Upravo Europska unija daje najveću financijsku pomoć Bosni i Hercegovini, podržavajući njen socijalni i gospodarski razvitak kroz pretpristupne fondove.
 
EU je od 1999. kroz zajmove Europske investicijske banke omogućila 3,2 milijarde eura. EU je i najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine koja 73 posto izvoza ostvaruje u EU, dok 56 posto dobara uvozi iz Europske unije.

Pisane vijesti