Europska unija i Kraljevina Maroko potpisali su 5 programa suradnje

Europska unija i Kraljevina Maroko potpisali su u četvrtak, 2. ožujka u Rabatu, 5 programa suradnje u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi Dirhama (gotovo 500 milijuna Eura) za potporu velikim reformskim projektima Kraljevine Maroko.
5 programa suradnje uključuju podršku reformama:
Osnaživanja socijalne zaštite
Riječ je o programu "KARAMA", s proračunom od 1,43 milijarde Dirhama (130 milijuna Eura), koji je druga faza programa potpore socijalnoj zaštiti u Kraljevine Maroko koji financira EU. Ovaj će program podržati posebne mjere za osiguravanje jednakog pristupa univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, obiteljskim naknadama, osiguranju za slučaj nezaposlenosti i mirovinama za marokansko stanovništvo te će ojačati socijalnu pomoć i prava ranjivih osoba, uključujući migrante, pružajući im odgovarajuću skrb i zaštitu.
Zelena tranzicija
Što se tiče programa "AL ARD AL KHADRAA - TERRE VERTE", koji je dio Zelenog partnerstva EU-a i Maroka, financira se u iznosu od 115 milijuna Eura i ima za cilj podržati zelene, uključive i inovativne aspekte "Zelene generacije" i "Šume Maroka". Glavni cilj je poboljšati ekološku i gospodarsku održivost poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti uz promicanje društvene i ekonomske uključenosti ruralnog stanovništva.
Javna uprava
Slično tome, Program potpore za reformu javne uprave, financiran u iznosu od 50 milijuna eura (550 milijuna dirhama - MDH), ima za cilj pojednostaviti i digitalizirati administrativne postupke za građane i tvrtke, kao i poboljšati transparentnost i kvalitetu javnih usluga, a pomoći će u decentralizaciji upravnih usluga kako bi se približile građanima.
Upravljanja migracijama
Što se tiče Programa potpore za upravljanje migracijskim tokovima, on spada unutar ciljeva Nacionalne strategije za imigraciju i azil KM i ima koristi od financiranja od 152 milijuna eura (1,67 milijardi dirhama). Svrha ovog programa je podržati marokanske vlasti u njihovim naporima da se suoče s izazovima povezanima s neregularnom migracijom, krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudima.
Financijski programi uključivosti
Za program podrške financijskoj uključenosti, cilj mu je poboljšati pristup financiranju za tvrtke, kao i za osobe koje imaju poteškoća u pristupu financijskim proizvodima i uslugama, s iznosom financiranja od 51 milijun eura (561 milijun dirhama).
Potpisivanje ovih sporazuma za važne projekte predstavlja veliki korak u gospodarskom, društvenom i ekološkom razvoju Maroka. Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi je rekao da Maroko jest i ostat će ključni partner za EU, dodajući da je EU započela s provedbom obnovljenog partnerstva i gospodarskog i investicijskog plana predstavljenog prije manje od godinu dana, godinu dana nakon njegova posjeta Maroku.

Pisane vijesti