Elektroprivreda BiH u Banovićima će graditi najveću solarnu elektranu u BiH

Bosna i Hercegovina potpisnica je Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Time je pristupila procesu postupnog smanjenja i na kraju potpunog prestanka korištenja fosilnih goriva za proizvodnju energije te prelazak na čiste, obnovljive i održive izvore energije. Elektroprivreda BiH pokrenula je postupak za izgradnju fotonaponske elektrane u Banovićima, a u planu su i drugi slični projekti u Tuzlanskom kantonu.
Elektroprivreda BiH u Banovićima planira izgradnju najjače solarne elektrane u BiH. Gradnja elektrane jačine 8,8 megavata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15 milijuna maraka, predviđena je u naselju Banović-Selo na površini od 100 tisuća četvornih metara.
Iz Banovića poručuju kako žele pokazati da se i u rudarskoj sredini, koja je sinonim za prljavu energiju, može proizvoditi čista zelena energija.
Na području Tuzlanske županije planirana je izgradnja i solarnih elektrana u Tuzli, na prostoru deponije šljake Divkovići 1 i 2, ali i na površinskom kopu Šićki Brod.
Osim navedenih, Elektroprivreda BiH planira i izgradnju fotonaponske elektrane na završenim eksploatacijskim poljima rudnika mrkog uglja Đurđevik, kao i izgradnju plutajućih fotonaponskih elektrana na jezeru Snježnica i jezeru Modrac.

Pisane vijesti