EBRD povisio najavu gospodarskog rasta Slovenije u 2021. na 6 posto

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u novoj prognozi predvidjela da će slovensko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 6 posto, a u 2022. od 4,5 posto. Najava za ovu godinu je za jedan posto viša, a za 2022. za 0,5 posto viša od najave u lipnju ove godine.

Nakon što je BDP Slovenije prošle godine pao za 4,2 posto uz pad osobne potrošnje za 6,6 posto, a investicija za 8,2 posto, slovensko gospodarstvo je u prvom polugodištu ove godine zabilježilo snažan rast od 8,8 posto na međugodišnjoj razini, čime je BDP gotovo dostigao predpandemijsku razinu. Ekspanzivna fiskalna politika će nastaviti podržavati gospodarstvo, a fiskalni manjak će se ove godine povećati. Povećanje potrošačkih cijena bit će manje nego u usporedivim gospodarstvima, uz povećan rizik od rasta cijena do kraja godine. Osobna potrošnja se uz rast potražnje za uslugama i uz povećanje dohodaka u drugom kvartalu približila predpandemijskoj razini. Investicijska aktivnost je nestabilna premda se može očekivati da će se povećavati kao rezultat veće aktivnosti u graditeljstvu i odgođenih investicija iz prošle godine. U skladu s punim oporavkom proizvodnje, izvoz robe se pokazao otpornim. Snažan rast izvoza je u zadnjim mjesecima usporio što bi moglo biti rezultat poteškoća u dobavnim lancima. Rast uvoza se povećao što je utjecalo na pogoršanje vanjskotrgovinske bilance.

Prognoza rasta od 6 posto u ovoj godini temelji se na nastavku oporavka domaće potražnje u trećem kvartalu. Rast od 4,5 posto u 2022. temelji se na rastu investicija, uključujući investicije uz podršku europskih sredstava i Zakona o investicijama u zdravstvu, kao i na rastu osobne potrošnje koju će stimulirati rast osobnih dohodaka i ograničena ponuda kadra na tržištu rada.

Procijepljenost protiv COVID-19, koja je ispod prosjeka EU, mogla bi usporiti oporavak potrošnje i utjecati na povjerenje u gospodarstvu, dok će ograničenja u dobavi u globalnoj trgovini usporiti proizvodnju i izvoz roba, očekuje EBRD.Pisane vijesti