Dominacija Kenije u energiji u regiji Roga Afrike

Kenija je rangirana kao prva u korištenju obnovljive i čiste energije na Rogu Afrike, pomažući u ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) nazvano „Tranzicija čiste energije na Velikom rogu Afrike“ kaže da je Kenija izvršila golema ulaganja u obnovljivu i čistu energiju među osam ispitanih zemalja istočne Afrike.
 
U izvješću se navodi da je potrošnja energije u regiji rasla po stopi od 3 posto godišnje tijekom posljednjeg desetljeća. Čak i tada, navodi se u izvješću, regija je i dalje ostala bez energije. Naime, polovica stanovništva u regiji nema pristup električnoj energiji, a samo jedan od šest ljudi ima pristup modernim gorivima za kuhanje. Iz IEA-e za Afriku izjavljuju kako Kenija ima jednu od najviših stopa pristupa u subsaharskoj Africi, dok druge zemlje uopće nemaju centraliziranu mrežnu infrastrukturu. Ukupna potražnja za energijom u regiji iznosila je 120 Mtoe (milijun ili mega tona ekvivalenta nafte) u 2020., manje od zajedničke potrošnje energije Belgije i Nizozemske, ali s 10 puta većim brojem ljudi. Studija je provedena u osam zemalja šire regije Roga Afrike - Džibutiju, Eritreji, Etiopiji, Keniji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sudanu i Ugandi. U izvješću se navodi da se većina električne energije u Keniji (više od 80 posto) proizvodi iz obnovljivih izvora energije.
 
Kenija je povećala pristup električnoj energiji s 32 posto kućanstava u 2013. na 75 posto u 2022. Stopa pristupa u urbanim područjima je 100 posto, a 65 posto u ruralnim područjima prema projektu koji je pokrenuo bivši predsjednik Uhuru Kenyatta u 2013. Kenija je rangirana kao osmi najveći proizvođač geotermalne energije u svijetu i dom je najveće geotermalne elektrane, elektrane Olkaria (IV) od 280 MW. Zemlja također ima potencijal vjetroelektrana od oko 3000 MW, pri čemu je vjetroelektrana jezera Turkana najveća elektrana za proizvodnju energije vjetra na kontinentu. Energetski sektor regije udvostručio je svoju proizvodnju tijekom proteklog desetljeća i danas je jedan od najobnovljivijih svjetskih sustava, s više od 85 posto proizvodnje koja dolazi iz obnovljivih izvora.
 
Veliki hidroenergetski projekti u Etiopiji, Sudanu i Keniji danas dominiraju mješavinom električne energije u regiji. Regija također ima ogroman, nedovoljno iskorišten potencijal za solarnu energiju, vjetar i geotermalnu energiju”, navodi se u izvješću.

Pisane vijesti