Bugarsko-kineski forum u Sofiji

Bugarsko-kineski forum održan je u Sofiji 12. rujna 2024. godine u čast 75. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, a koja se obilježava 1. listopada.
 
Tom su prigodom dva vodeća odvjetnička društva iz Bugarske i Kine potpisala Memorandum o strateškoj suradnji na području prava, kao dio službene ceremonije otvaranja ovog događaja koji obuhvaća predstavljanje vodećih kineskih proizvoda i usluga u područjima tehnologije, inovacija, digitalizacije, bankarstva, logistike, prometa i energetike te bugarsko-kineske poslovne sastanke.
 
Dokument su potpisali bugarsko Odvjetničko društvo Gugushev&Partners Law Firm i Jingsh, prvo odvjetničko društvo u Kini. Potpisani sporazum uspostavlja kohezivniji okvir za suradnju između dva odvjetnička društva, s ciljem pružanja sveobuhvatnih pravnih konzultacija i olakšavanja ulaska na tržište za tvrtke u Bugarskoj i Kini.
 
U tijeku je izrada memoranduma između Ministarstva trgovine Kine i Ministarstva inovacija i rasta Bugarske s ciljem uspostavu radne skupine za investicijsku suradnju. Bugarsko ministarstvo inovacija i rasta memorandum u pripremi smatra  ključnim dokumentom za promicanje ulaganja u različitim sektorima. Svrha memoranduma je stvoriti mehanizam za komunikaciju i platformu za suradnju između vlada. Radna skupina će razmjenjivati informacije o različitim mogućnostima ulaganja, zakonodavnim inicijativama i različitim politikama.
 
Odobrena je izravna linija za kargo letove između Bugarske i Kine, a u pripremi je pokretanje i izravne putničke linije Sofija-Peking, što bi promicalo komunikaciju između gospodarstva i turizma.
 
Kineska strana je istaknula kako se sljedeće godine obilježava se 10. godišnjica pristupanja Bugarske inicijativi Pojas i put i Kina je spremna raditi s Bugarskom na produbljivanju partnerstva u cilju novog poticaja gospodarskog rasta Bugarske. Bugarska je bila druga zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Novom Kinom, a tijekom proteklih 75 godina, dvije zemlje uvijek su se odnosile jedna prema drugoj s uzajamnim poštovanjem i jednakošću u cilju obostrane dobrobiti. Tradicionalno prijateljstvo postaje bezvremensko.
 
Kina je zainteresirana za ulaganja u područja automobilske industrije, rezervnih dijelova, obnovljivih izvora energije, informacija i komunikacija, poljoprivrede, financija i dr. U području trgovinske i investicijske suradnje, Kina će nastaviti liberalizirati i otvarati pristup svjetskom tržištu te širiti svoj uvoz kako bi kinesko tržište postalo atraktivna prilika za sve zemlje svijeta, uključujući Bugarsku. Nadaju se i proširenju uvoza iz Bugarske i time poboljšanju i stabiliziranju trgovine između dviju zemalja.
 
Od 2015. do 2023. opseg bilateralne trgovine između Bugarske i Kine porastao je sa 1,8 mlrd USD na 4,2 mlrd. Bugarski izvoz u Kinu iznosio je u 2023.g. oko 1 mlrd USD.
 
Bugarske strana je istaknula kako se posljednjih godina Kina etablirala kao strateški partner Bugarske, što je predsjednik Radev istaknuo tijekom otvaranja foruma. Prije otvaranja predsjednik je održao sastanak s predstavnicima kineskih tvrtki koje sudjeluju na forumu, a sudjelovala je i veleposlanica NR Kine u Bugarskoj. Predsjednik je istaknuo značajan potencijal suradnje između Bugarske i Kine i čestitao je veleposlanici na organizaciji događaja, izrazivši očekivanja da će ovime doprinijeti produbljivanju i širenju suradnje između Bugarske i Kine te dati praktične dimenzije zajedničkoj deklaraciji o strateškim partnerstvo potpisanoj na visokoj razini tijekom posjeta šefa Bugarske države Kini 2019. godine. Predsjednik Radev podsjetio je na ambiciju koju je tada izrazio predsjedniku Xi Jinpingu da otvori podružnicu kineske banke u Bugarskoj, što bi doprinijelo aktivirati poslovne odnose i biti jamac njihove stabilnosti.
 
Kao preduvjet za razvoj industrijske suradnje u području automobilske konstrukcije, predsjednik je izdvojio visokotehnološku tvornicu aluminijskih auto-dijelova u "Trakijskoj ekonomskoj zoni" koja je započela s radom u lipnju 2024. Istaknuta je i prednosti što Bugarska privlači ulaganja kao jedno od središta u istočnoj Europi za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija i robotike, kao i povoljne makroekonomske uvjete i poreznu politiku - porez na dobit od 10%, (prosjek u EU je 20,9%), niski porez na dohodak od 10%, a u 152 općine s visokom nezaposlenošću postoji 0% poreza na dobit za ulaganja.
Naglašeno je i kako je Bugarska prva u Europi po postotku teritorija pogodnog za organsku poljoprivredu i istaknuta je perspektiva partnerstva u području poljoprivrede i povećanja bugarskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

Pisane vijesti