Bugarski ministar transporta i komunikacija održao prezentaciju o povezanosti na Balkanu na HOMS sastanku

Na HOMS sastanku u organizaciji švedskog predsjedatelja, održanom 21. travnja 2023. , ministar transporta i komunikacija i zamjenik premijera za ekonomske politike Hristo Aleksiev, održao je prezentaciju na temu povezanosti na Balkanu.
U prezentaciji su naglašeni važni elementi realiziranih projekata: više od 3 mlrd EUR investicija, 5 industrijskih zona, 180 kompanija, više od 60 MW solarnih panela, 75.000 radnika, 3,2 mil m2 površine.
Ministar se osvrnuo i na nove potencijale: 7,5 mil m2 - investicija od 76 miliona EUR (ROI – 8 god), 320 MW zelene inovativne infrastrukture - investicija od 208 mil  EUR (ROI – 12 god) i agro tržnica - investicija od 54 mil EUR (ROI – 12 god).
U prezentaciji su istaknuti neki od projekata koji su u tijeku i razradi.
 
Ekonomska zona Dobroslavtsi
Udaljena 15 km od Sofije sastojat će se od proizvodne zone, parkova, prostora za društvene aktivnosti te biti premrežena biciklističkim stazama.
 
U procesu je realizacija plana izgradnje kvalitetne povezanosti sa okruženjem: autoput do Srbije (01/2024), unutarnje cestovno povezivanje (Rozhen Blvr, Sofia i grad Novi Iskar) – do kraja 2024. i prvi kvartal 2025., željeznička pruga Ilyantsi – Dobroslavtsi (drugi kvartal 2025.)
bLion – bugarska dolina vodika i H2 cjevovod za zapadnu Europu (suradnja sa Grčkom)
Bugarska dolina vodika nalazit će se u blizini grada Stare Zagore u srednjem južnom dijelu Bugarske i jedna je od sedam malih dolina vodika, koje će proizvoditi najmanje 500 tona godišnje svaka, a koje su odabrane nakon poziva za dostavu prijedloga 2022., Clean Hydrogen Partnership. Očekuje se da će Bugarska dobiti potporu od 8 milijuna eura (8,6 milijuna USD) za ovaj projekt.
Regija 3 mora
Ovo je jedna od najbrže rastućih regija u svijetu sa prognozom rasta GDP-a od 35% do 2030.
 
Inicijativu 3 mora čini 12 država članica EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.
Primarni cilj joj je osnažiti ekonomski rast i otpornost regije razvojem transporta, energetske i digitalne infrastrukture. Nudi kombinaciju visokog rasta GDP-a sa značajnim nivoom stabilnosti.
U Bugarskoj su već odrađene dvije investicije, vezane uz transportnu i energetsku infrastrukturu.

Pisane vijesti