Bosna i Hercegovina ima poremećeno tržište rada, a rad na crno je jedan od najvećih problema

Tržište rada u Bosni i Hercegovini suočava se sa više izazova. Dok se s jedne strane više od 350.000 osoba vodi kao nezaposleno, poslodavci se žale na to da ne mogu pronaći radnu snagu. Ogromnu ulogu u tome mogu imati Zavodi za zapošljavanje i borba protiv rada na crno.
Rad na crno je jedan od najvećih izazova za ekonomiju u Bosni i Hercegovini, ali nedostatak evidencija i jasne šire ekonomske politike ne pruža mogućnost da se stvori jasna slika o stanju na tržištu rada.
Prema podacima Federalnog Zavoda za zapošljavanje u prvih deset mjeseci prošle godine, županijske službe za zapošljavanje su posredovale u zapošljavanju 24.859 osoba. Zabrinjavajuće je to što Federalni Zavod za zapošljavanje, ne posjeduje podatke koliko je nezaposlenih osoba odbilo posao koji im je ponuđen, a ti podaci bi mogli pomoći u identificiranju rada na crno.
Naime, određeni broj osoba se odlučuje obavljati razne majstorske poslove kao što su stolarski, keramičarski, električarski, soboslikarski radovi na crno, a zbog zdravstvenog se osiguranja vode kao nezaposlene osobe pri Zavodima za zapošljavanje.

Pisane vijesti