Blok 7 je na čekanju, ali Kinezi kreću s rekonstrukcijom Bloka 6 termoelektrane u Tuzli

Blok šest Termoelektrane u Tuzli nalazi se pred istekom radnog vijeka, a kako ne bi došlo do njegovog potpunog gašenja, u ožujku ove godine će početi rekonstrukcija. Nju će izvoditi dvije kineske i jedna bosanskohercegovačka tvrtka, odnosno Dongfang Electric Internacional Corporacion i Dongfang Boiler CO, uz bosanskohercegovačku tvrtku ITC d.o.o Zenica, koja se nalazi na čelu konzorcija a vrijednost projekta je veća od 25,5 milijuna KM.
Kako je potvrđeno iz Elektroprivrede BiH, koja financira radove, rekonstrukcija kotla je jedan od podprojekata u okviru projekta revitalizacija Bloka 6 Termoelektrane u Tuzli, a prema potpisanom ugovoru, rok za izvršenje radova je 150 dana.
Efekti realizacije projekta revitalizacije Bloka 6 ogledaju se u produženju eksploatacijskog vijeka bloka najmanje do 2035. godine, a po potrebi i duže, očuvanju sigurnosti, pouzdanosti i raspoloživosti sa povećanjem fleksibilnosti bloka, efikasnoj kogeneraciji toplotne i električne energije (nakon 2023. godine Blok 6 postaje glavni ili rezervni toplinski izvor u sustavu daljinskog grijanja iz TE Tuzla) te smanjenju emisije NOx u skladu sa standardima i direktivama EU (efekti smanjenja emisije SO 2 i prašine će biti dostignuti kroz projekat ODG), navode iz Elektroprivrede BiH.
Rekonstrukciju Bloka 6 Termoelektrane u Tuzli podržavaju i ekolozi, navodeći da je ovaj projekt još davno trebao biti realiziran, prije svega zbog činjenice da će dovesti do smanjenja zagađenja zraka koji je prisutan u gradu soli te očuvanja zdravlja stanovništva.

Pisane vijesti