Austrijska vlada najavila novi paket pomoći gospodarstvenicima

Austrijska vlada najavila je dodatni paket pomoći gospodarstvu čija vrijednost zasad nije definirana, a ovisit će o stvarnim potrebama. Ministar gospodarstva Martin Kocher kazao je kako točan iznos zasad nije moguće predvidjeti, ovisiti će o cijeni energije i broju zahtjeva za subvenciju. Prema riječima ministra, olakšice će ponajprije pomoći tvrtkama opstati u međunarodnoj konkurenciji, te će Vlada posebno obratiti pozornost na to kako se potpora ne bi neprimjereno koristila za povećanje cijena.
Subvencije će se moći zatražiti tijekom 2023. godine a isplaćivat će se između 3.000 i 150 milijuna eura, pri čemu će vlada procjenjivati maksimalne isplate koje se odnose na jedan manji postotak tvrtki.
U prvoj fazi subvencionirat će se 60 posto povećanja troškova energije a promicat će se goriva, električna energija, prirodni plin, toplina/hladnoća, para i lož ulje. Od subvencija su izuzete državne institucije, tvrtke za proizvodnju energije i preradu mineralnih ulja te banke.
Pozitivno su na najavljene subvencije reagirali sindikati jer će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i održati postojeća. Iz sektora trgovine i obrta te turizma subvencije su dočekali kao „veliko olakšanje“  koje će tvrtkama omogućiti predvidljivost i dugoročnije planiranje.

Pisane vijesti