Austrija olakšava pristup tržištu rada za državljane trećih zemalja

Suočena s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage Austrija je odlučila olakšati pravila za pristup tržištu rada za državljane trećih zemalja prilagodbom sheme radnih dozvola poznate kao “crveno-bijelo-crvena karta”. Predmetni nacrt zakona kojim se odobrava olakšanje pristupa tržištu rada odobrio je 28. lipnja Odbor za socijalna pitanja Nacionalnog vijeća. Sukladno predloženim zakonskim izmjenama kriteriji u pogledu minimalne plaće i znanja jezika se relaksiraju, a redovitim sezonskim radnicima ubuduće će se omogućiti stalni pristup tržištu rada, uz ubrzanje postupka odobrenja radnih dozvola. Novina je i da se izmjenom od sada bolje ocjenjuje znanje engleskog i ravnopravno znanje njemačkog jezika, pod uvjetom da je jezik koji se koristi u tvrtki engleski. Također se uvode poboljšanja u priznavanju odgovarajućeg profesionalnog iskustva. Prepreke za inozemne osnivače Start-up-ova smanjuju se uvođenjem niže granice potrebnog temeljnog kapitala za njihovo osnivanje. Procjenjuje se da će od reforme najviše koristi imati međunarodne tvrtke, zbog čega su glavne kritike na zakon vezane za povećanje pritiska na  domaće radnike.

Ministar rada i gospodarstva Martin Kocher predloženi zakonski paket ocijenio je dobrim. Zakonske izmjene opravdane su činjenicom kako je u registru Državnog zavoda za zapošljavanje (AMS) trenutno raspoloživ rekordni broj slobodnih radnih mjesta, a mnoge tvrtke u potrazi su za kvalificiranom radnom snagom. Ukazao je i kako će demografski razvoj u narednim godinama dodatno intenzivirati manjak kvalificiranih radnika čemu se je potrebno na odgovarajući način prilagoditi. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnikom uprave AMS-a Johannesom Kopfom i koordinatorom savezne vlade za izbjeglice Michaelom Takácsom, savezni ministar Martin Kocher predstavio je i aktualnu situaciju na tržištu rada u Austriji i relevantne ekonomske pokazatelje. Iste je ocijenio pozitivnim uz zamjetan nastavak pada nezaposlenosti. U AT je trenutno 297.386 osoba evidentirano u sustavu nezaposlenih AMS-a. Pozitivan trend utvrđen je u usporedbi s 2021. godinom, gdje je u istom razdoblju lani evidentirano 359.293 osoba. BDP indikator Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) za Austriju pokazuje gospodarski rast od 4,4  posto za pretprošli tjedan.

Dodatni interes javnosti polučilo je i istraživanje AMS-a o obrazovanju i obrazovnim kvalifikacijama Ukrajinaca koji su u potrazi za poslom u Austriji, a čiji se broj u zemlji kontinuirano povećava. Izvješće konstatira kako gotovo 1/3 ukrajinskih državljana prisutnih na austrijskom tržištu rada ima akademsko obrazovanje, te da su „Ukrajinci dobro kvalificirani i imaju veliki potencijal koji austrijsko tržište rada na najbolji način treba iskoristiti“.

Pisane vijesti