Aktualna pitanja ulaska Hrvatske u Schengen u fokusu gospodarskog foruma

Nastavno na prethodno organizirane sastanke na temu ulaska Republike Hrvatske u Schengen, a na poziv predstavnika Hrvatske gospodarske komore (HGK), dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog tajnika Mirko Bošković prisustvovali su sastanku koji je organiziran u prostorijama HGK u Zagrebu. Sastanku su nazočili, pored predstavnika VTK BiH, predstavnici HGK Dragan Kovačević, dopredsjednik, Marina Rožić, generalni tajnik, Silvija Stipić, direktor Centra za internacionalizaciju poslovanja, Dario Soldo, direktor Sektora za promet i Nikica Pažin, voditelj Ureda HGK pri Veleposlanstvu RH u BiH, te Željko Franić iz Uprave carina i Tomislav Kufner iz Uprave za granicu.
U uvodnom dijelu sastanka razmijenjene su aktualne informacije o aktivnostima i planovima dvije komore u 2023. godini, kao i o najvažnijim aktivnostima i projektima realiziranim u 2022. godini. Također je razmatrano pitanje mogućeg zajedničkog djelovanja i pokretanja zajedničkih projekata koji bi doprinijeli još jačem umrežavanju bosanskohercegovačkih i hrvatskih gospodarstvenika, a svakako da mnogi projekti i usluge koje HGK pruža svojim članicama mogu biti od interesa i za poslovnu zajednicu u BiH. Također su razmijenjene informacije o pokazateljima vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje koji dokazuju značaj koji zemlje imaju međusobno.
Definiran je termin posjete delegacije Republike Hrvatske Vanjskotrgovinskoj komori BiH u okviru koje će biti organiziran gospodarski forum koji će biti otvorenog tipa i namijenjen kako bosanskohercegovačkim gospodarstvenicima tako i svim zainteresiranim predstavnicima relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini koji žele saznati više o aktualnim pitanjima ulaska Hrvatske u Schengen, ETIAS sistemu, te ostalim pitanjima od interesa za suradnju dviju zemalja. Kako je dogovoreno, delegaciju Hrvatske činit će predstavnici nadležnih tijela među kojima su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe, te svakako i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Pisane vijesti