Afričke zemlje subsaharske regije suočavaju se s višegodišnjim razdobljem sporog gospodarskog rasta

Projekcije, sadržane u novom Izvješću Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima predviđaju da će rast u subsaharskoj Africi (SSA) iznositi 3,6% u 2023. i 3,9% u 2024. godine. Prema Izvješću, prehrambeni sustavi subsaharske Afrike, već su opterećeni visokim troškovima i gubicima proizvodnje izazvanim vremenskim uvjetima/sušom te su i dalje posebno osjetljivi na daljnje poremećaje koji bi mogli dovesti do porasta cijena hrane i povećane nesigurnosti hrane.
Afričke zemlje subsaharske regije (SSA) suočavaju se s višegodišnjim razdobljem sporog rasta potaknutog velikim teretom duga i slabim ulaganjima. Troškovi života su u porastu i pojačani su posljedicama rata u Ukrajini čime se ujedno smanjila dostupnost hrane u SSA regiji, posebno u zemljama kojima nedostaje politički prostor za zaštitu siromašnih. Prema Svjetskoj banci skoro 60% ekstremno siromašnih u svijetu, koji troše znatan dio svojih prihoda na hranu, žive u SSA regiji. Rastuće cijene hrane imaju ozbiljne posljedice na sigurnost hrane, smanjenje siromaštva, socijalnu koheziju i rast u mnogim zemljama.
Za  Nigeriju Svjetska banka predviđa usporavanje rasta na 2,9 % u 2023. i ostati će u tom tempu u 2024. dok se za RJA predviđa usporavanje na 1,4 % ove godine prije podizanja na još uvijek sporih 1,8% u 2024. Predviđa se da će rast u Angoli usporiti na oko 2,8% u razdoblju 2023.-2024., (stabilnija proizvodnja nafte i prihodi za koje se očekuje da će podržati aktivnosti u ne naftnom sektoru gospodarstva). Vidljivo je kako se rast u trima najvećim subsaharskim gospodarstvima - Nigeriji, RJA i Angoli smanjio, ali je RJA, drugo po veličini gospodarstvo u regiji, raslo najmanje jer se situacija pogoršala nestašicom električne energije te se ubrzalo zaoštravanje mjera kako bi se obuzdala inflacija.
Predviđanja Svjetska banka su kako će kenijska ekonomija ove godine porasti za prosječnih 5%, te će zaostajati za susjednom Tanzanijom koja bi u 2023. trebala rasti za 5,3%  a iduće godine za 6,1%, dok Uganda ima sličnu projekciju s Kenijom od 5% o.g., ali jaču prognozu od 6,1% u 2024. Visoka temeljna inflacija sugerira da bi inflacija mogla ostati iznad prosjeka prije pandemije u mnogim zemljama dulje vrijeme.

Pisane vijesti