Kopenhaška Zračna luka objavila podatke o gubitku

Zračna luka Kopenhagen (Kastrup) objavila je gubitak od 851 milijuna DKK (130 milijuna dolara) prije oporezivanja za prvu polovicu 2021. godine, uzrokovane pandemijom COVID-a.

Ova ZL zabilježila je samo milijuna putnika u razdoblju od 6 mjeseci ove godine, u usporedbi sa 14,4 milijuna u istom razdoblju prošle godine. Unatoč tome, izvršni direktor Thomas Woldbye rekao je da postoji razlog za optimizam jer su u svibnju i lipnju zabilježili veći broj putnika u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

„Dobra vijest je da se situacija konačno poboljšava za zrakoplovnu industriju, jer se putnici polako počinju vraćati - loša je vijest da smo još daleko od normalnih uvjeta. U drugom tromjesečju morali smo povući dodatnih 300 milijuna DKK na naše kreditne mogućnosti kako bi aerodrom ostao otvoren i u funkciji. ”

Prihodi su pali za 78,7%, odnosno za 1651,8 milijuna DKK, u prvoj polovici 2021. u usporedbi s prihodom od 2.099,7 milijuna DKK u prvoj polovici 2019. godine.

Prije pandemije, CPH je godišnje ulagao oko 2 milijarde DKK (300 milijuna dolara) u razvoj zračne luke. Kao dio opsežnih mjera za smanjenje troškova u 2020., cijeli je investicijski program ponovno procijenjen i smanjen za 800 milijuna DKK (120 milijuna USD).

Danski mirovinski div ATP i kanadski mirovinski fond OTTP zajedno posjeduju većinski 59% udjela u zračnoj luci, a danska država posjeduje 39%. Preostalih 2% u vlasništvu je malih dioničara.

 

 



Priopćenja