Strane direktne investicije u Sloveniji prošle godine više za 2,4 posto

Prema podacima Banke Slovenije, strane investicije u Sloveniji su krajem prošle godine iznosile 16,6 milijardi eura što predstavlja povećanje od 2,4 posto u odnosu na godinu prije. Za razliku od 2019. kada je bilo nekoliko većih preuzimanja slovenskih društava, u 2020. nije bilo većih transakcija. U 2020. je najveći investitor u Sloveniju bila Austrija koja je ulagala uglavnom u prerađivačke djelatnosti i trgovinu, održavanje i popravak motornih vozila. Austrijske investicije činile su 25,6 posto ukupnih ulaganja u Sloveniju 2021. Slijede Luxembourg s 13,0 posto uglavnom u financijski i osiguravateljski sektor te Švicarska s 10,7 posto s investicijama u prerađivačke djelatnosti. Četvrti najveći investitor u Sloveniju je u 2020. bila Njemačka s 8,0 posto uglavnom u prerađivačke djelatnosti, trgovinu, održavanje i popravak motornih vozila, a peta Italija sa 7,3 posto s ulaganjima u financijski i osiguravateljski sektor te prerađivačke djelatnosti. Strani investitori iskazali su iskazali dobit u visini od 1,2 milijarde eura, a isplatili su 700 milijuna eura dividende.

Slovenske investicije u inozemstvu su u 2020. iznosile sedam milijardi eura i u odnosu na 2019. porasle su sa samo 200 milijuna eura odnosno 1,7 posto. Trgovačka društva u inozemstvu sa slovenskim vlasnicima ili suvlasnicima su prošle godine iskazala dobit u visini od 100 milijuna eura što je za dvije trećine manje nego u 2019.

Slovenci su u 2020. najviše ulagali u Hrvatsku (32,9 posto) u privatne nekretnine te u trgovinu i održavanje i popravak motornih vozila. Slovenske investicije u Srbiju iznosile su 17,9 posto svih slovenskih investicija, a prevladavala su ulaganja u financijski i osiguravateljski sektor dok su u BiH iznosile 7,9 posto uglavnom također u financijski i osiguravateljski sektor. Četvrta najveća država primateljica slovenskih investicija bila je u 2020. Rusija sa 6,1 posto svih slovenskih investicija u inozemstvu uglavnom u prerađivačke djelatnosti. Slijedi Sjeverna Makedonija sa 6,0 posto s ulaganjima u financijski i osiguravateljski sektor.

 



Priopćenja