BiH spremna za prvi dio sredstava iz programa "IPA III"

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je kako je ključna tema Summita lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji se održao 10. lipnja 2021. godine u Tirani, bio gospodarski i investicijski plan za Zapadni Balkan koji je odobrila EU te kako je program "IPA III" politički usuglašen na razini EU.

"IPA III" predviđa 9 milijardi eura zemljama Zapadnog Balkana u narednom sedmogodišnjem planu, a već do kraja godine bit će na raspolaganju 500 milijuna eura bespovratnih  sredstava.

Istaknuo je da su iz BiH spremna tri infrastrukturna projekta:  izgradnja auto-puta na koridoru Vc kroz Republiku Srpsku prema Vukosavlju, drugi projekt je rekonstrukcija željezničke pruge od Doboja do Šamca i treći je izgradnja puta Foča-Šćepan Polje koji predstavlja dio prometne komunikacije Sarajevo-Podgorica.

Prema njegovim riječima, u srpnju će biti potpisan sporazum o izgradnji mosta koji će povezati Crnu Goru i BiH. Pored infrastrukture koja povezuje glavne gradove okruženja, Tegeltija je istaknuo i zelenu ekonomiju i digitalnu transformaciju kao ključna područja koje će se financirati. Kazao je kako su na Summitu u Sofiji podršku dobila četiri projekta iz BiH. Tri projekta iz područja infrastrukture i jedan tzv. Južna plinska konekcija“.



Priopćenja