Najavljen oporavak gospodarstva Savezne države Hessen

Prvi puta od izbijanja pandemije COVID-19, hessensko gospodarstvo vraća se na pozitivne bilance, a raste i indeks poslovne klime. Podaci su to najnovijeg ekonomskog izvješća Trgovinske i industrijske komore (HIHK) Hessen koje se temelji na istraživanju, odnosno anketi koju je Komora provela u razdoblju od ožujka do svibnja ove godine među 2.600 hessenskih tvrtki koje predstavljaju reprezentativni presjek državnog gospodarstva u smislu industrije, veličine i mjesta. Prema tome istraživanju, hessensko gospodarstvo nada se brzoj normalizaciji i daljnjem približavanju stanju prije izbijanja pandemije uz rast boljeg raspoloženja u svim sektorima. Namjere ulaganja i zapošljavanja također se u velikoj mjeri stabiliziraju. Industrija Hessena je optimistična i s dobrim izvoznim izgledima te povećanjem dolaznih narudžbi. Međutim, i dalje postoji zabrinutost oko ugostiteljstva, putničke industrije i stacionarne maloprodaje neprehrambenih proizvoda, rekao je Robert Lippmann, izvršni direktor HIHK-a. “Važno je da hessenska Vlada pokaže stvarni interes za izlaz iz krize maloprodaje i gastronomije. Političari bi trebali započeti postupno, odgovorno otvaranje takvih objekata i tvrtki što je prije moguće. Svaki odgovoran korak otvaranja praktična je ekonomska pomoć”, dodao je Robert Lippmann.

U Hessenu su mjere „lockdowna“ radi suzbijanja pandemije korone naročito uzrokovale stagnaciju i pad trgovine, prijevoza, posebno zračnog prijevoza putnika i usluga, turizma, ugostiteljstva, (Zračna luka Frankfurt/M, Frankfurtski sajam, Lufthansa, Condor, Th. Cook, TUI) informacija i komunikacija odnosno industrija koje su najviše utjecale na iskazani gospodarski deficit u toj saveznoj državi u odnosu na njemačko gospodarstvo na saveznoj razini u 2020. godini, izvjestio je Državni zavod za statistiku Hessena. Sveukupno, trenutnu poslovnu situaciju 32 posto svih anketiranih hesenskih tvrtki opisuje dobrom, 42 posto njih je zadovoljno, dok njih 26 posto stanje ocjenjuje lošim. U teško pogođenoj hessenskoj ugostiteljskoj industriji, 88 posto tvrtki ocjenjuje svoju trenutnu poslovnu situaciju lošom. Gotovo 16 posto hotelskog i restoranskog poslovanja boji se predstojećeg bankrota, kraja poslovanja.

Inače, u Saveznoj Državi Hessen u 2020. godini BDP je zabilježio pad od 5,6 posto, što je bilo više od pada BDP-a (minus 4,9 posto) na njemačkoj saveznoj razini. Usporedbe radi, gospodarski rast u Hessenu 2019. bilježio  je plus 1 posto, dok je  na saveznoj razini iznosio 0,6 posto. Bez prilagodbe cijena, BDP je u Hessenu prošle godine pao za 4,3 posto (Njemačka: minus 3,4 posto) te iznosio 281 milijardu eura (Njemačka: 3.332 milijarde eura). To je odgovaralo udjelu Hessena od 8,4 posto u ukupnom BDP-u SR Njemačke.

 



Priopćenja