Vanjskotrgovinska razmjena BiH od siječnja do listopada 2020.

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) predstavila je vanjskotrgovinsku razmjenu te zemlje od siječnja do listopada 2020. Prema podacima Komore, Bosna i Hercegovina je u tom razdoblju ostvarila izvoz u vrijednosti od 8,9 mlijardi KM, što je manje za 11,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Uvoz u BiH iznosio je 14,2 milijarde KM i manji je za 14,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Obujam vanjskotrgovinske razmjene iznosio je 23,1 milijardu KM, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 62,4 posto. 
Izvoz je u godini pandemije smanjen prema svim tržištima, a najviše prema Italiji i Srbiji. Najznačajniji partner u izvozu je Njemačka, s ukupnim  uvozom iz BiH od 15 posto, što je smanjenje za 5 posto u odnosu na prošlu godinu. Na drugom mjestu je Hrvatska s 13 posto odnosno smanjenjem za 3 posto u odnosu na 2019. Izvoz je u godini pandemije smanjen prema svim tržištima, najviše u Italiju i Srbiju. Pad izvoza zabilježen je u svim vodećim izvoznim sektorima,  posebno u metalskoj industriji i autoindustriji. 
Slična situacija je i s uvozom koji je smanjen iz svih zemalja. Od najznačajnijih uvoznih tržišta,  najviše je smanjen iz Hrvatske i to za 18 posto te Italije za 17 posto. Najveći pad uvoza zabilježen je u sektoru električne energije, dok je pri uvozu lijekova ostvaren blagi porast od 2 posto.


Priopćenja