Kina razočarana zbog odluke Velike Britanije o zabrani sudjelovanja Huwaeija u izgradnji 5G mreže

Odluka Velike Britanije o zabrani sudjelovanja kineske tvrtke Huawei Technologies u izgradnji 5G mreže, slijedom koje britanski operateri neće moći ugrađivati nikakve nove Huaweijeve komponente u svoje 5G mreže nakon 31. prosinca ove godine, uzrokovala je brzu reakciju Kine koja je izrazila svoju ljutnju i razočarenje.

Liu Xiaoming, kineski veleposlanik u Velikoj Britaniji, odluku je nazvao "razočaravajućom i pogrešnom", i rekao da je postalo "upitno može li Ujedinjeno Kraljevstvo pružiti otvoreno, pošteno i nediskriminatorno poslovno okruženje za tvrtke iz drugih zemalja." Dodao je kako je odluka suprotna stajalištu vlade Borisa Johnsona prije manje od šest mjeseci i predstavlja diplomatsku pobjedu za Donalda Trumpa, koji u početku nije uspio uvjeriti Veliku Britaniju da blokira Huawei iz svojih mreža, ali je naposljetku u tome uspio. Kina strahuje da bi taj primjer sada mogle slijediti i druge zemlje.

U praksi, odluka znači da operateri neće moći dodati nikakve nove Huaweijeve komponente u svoje 5G mreže nakon 31. prosinca ove godine. Sva oprema koju je proizvela tvrtka Huawei do 2027. godine treba biti uklonjena iz britanske 5G infrastrukture.

 



Priopćenja