Kinesko gospodarstvo na putu oporavka, izazovi zbog pandemije i dalje ostaju

Nakon informacije iz travnja ove godine o padu kineskog gospodarstva za 6,8 posto u usporedbi s istim razdobljem u prvom kvartalu prošle godine, najnoviji podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku pokazuju trend poboljšanja gospodarskih aktivnosti, počevši od ožujka ove godine. Kinesko gospodarstvo (prije svega u dijelu industrijske proizvodnje, maloprodaje i ulaganja) na putu je normalizacije, ali put i brzina oporavka uvelike ovise o neizvjesnostima i izazovima zbog pandemije COVID-19.

Kineski industrijski sektor jedan je od najbržih u oporavku, pa je tako razina industrijske proizvodnje prošlog mjeseca po prvi puta nakon izbijanja epidemije počela rasti, što je rezultat oporavka aktivnosti tvornica uslijed ublažavanja mjera zaštite. Iako su brojke još uvijek u minusu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, industrijska proizvodnja povećala se u travnju za 3,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Znakovima oporavka valja dodati i napredak u sektorima usluga i robe široke potrošnje u maloprodaji, koji svaki mjesec bilježe sve manji minus u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Objavljeni podaci također su pokazali da je kinesko tržište rada u travnju bilo općenito stabilno, budući da je stopa nezaposlenosti u urbanim područjima iznosila 6 posto (0,1 posto više od one u ožujku).

Analitičari ocjenjuju kako se  u ovom trenutku usko grlo kineskog gospodarskog oporavka pomaknulo s nastavka poslovanja i proizvodnje duž industrijskog lanca prema potražnji, i domaćoj i stranoj, koja se tek treba u potpunosti oporaviti. Stoga se sljedećih mjeseci očekuje snažnija anticiklička makroekonomska politika u cilju stabilizacije financija, međunarodne trgovine, tržišta rada, međunarodnih ulaganja i domaće potrošnje.

 



Priopćenja