Slovenski dug bi se do kraja ove godine mogao povisiti na 82,4 posto BDP-a

Prema najavama Ministarstva financija Republike Slovenije sektor države će u 2020. ostvariti manjak u visini od 3.706 milijuna eura ili 8,1 posto BDP-a. Dug države bi se do kraja 2020. mogao povećati na 37.556 milijuna eura ili 82,4 posto BDP-a.

Prema prognozama Europske komisije, pad slovenskog BDP-a u ovoj godini iznosit će 7 posto. Očekuje se da će BDP u 2021. porasti za 6,7 posto što znači da bi se krajem 2021. BDP približio razini na kojoj je bio u 2019. godini. Komisija očekuje da će se slovensko gospodarstvo ponovno pokrenuti nakon završetka epidemije zahvaljujući mjerama koje je usvojila Vlada Slovenije za pomoć stanovništvu i gospodarstvu, a napose mjerama za očuvanje radnih mjesta.

Očekuje se kako će Slovenija biti među državama koje će se brže oporavljati s obzirom na stabilnost javnih financija i likvidnost banaka. Pritom je za izlazak iz krize i što brži povratak javnih financija u okvir fiskalnih pravila od ključne važnosti da gospodarstvo ostvari višu dodanu vrijednost, da se smanji birokracija i uklone administrativne prepreke.

 

 



Priopćenja