Australija iskoristila rekordno niske cijene sirove nafte i povećala rezerve

S obzirom na to da je cijena sirove nafte drastično pala zbog posljedica pandemije i mjera koje se protiv nje poduzimaju, Australija je iskoristila priliku i kupila sirove nafte u iznosu od 94 milijuna AUD i time popunila vlastite rezerve.

Mediji javljaju da će, s obzirom na to da trenutno unutar svojih granica nema dovoljne kapacitete za skladištenje, Australija do izgradnje lokalnih kapaciteta kupljenu naftu skladištiti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Skladištenjem sirove nafte tj. popunjavanjem nacionalnih zaliha Australija pokušava smanjiti ovisnost i povećati sigurnost za slučajeve velikih poremećaja ili prirodnih katastrofa.

Nastavno na prošlotjednu situaciju kada su prvi put u povijesti cijene sirove nafte u SAD-u bile negativne tj. proizvođači su plaćali da se nafta povuče iz njihovih skladišta, isto je utjecalo i na rekordno niske cijene benzina na benzinskim crpkama u Australiji. Prema Internet stranici MotorMouth prosječna cijena benzina u ponedjeljak 20. travnja u svim većim gradovima (Perth, Brisbane, Sydney, Melbourne) je bila ispod 1 AUD, dok je izvan većih gradova cijena još uvijek iznad 1 australskog dolara.

 



Priopćenja