Danska vlada proširuje mjere pomoći poslovnom sektoru

U subotu, 18. travnja 2020. godine, Vlada Kraljevine Danske objavila je novi paket mjera pomoći poslovnom sektoru pogođenom krizom uzrokovanom širenjem korona virusa. Ukupna pomoć predviđena novim mjerama iznosi dodatnih 100 milijardi danskih kruna (15 milijardi USD ili nešto više od 13.4 milijardi eura), a uključuje direktnu financijsku pomoć, zajmove s državnim jamstvom te produženje rokova za uplatu PDV-a i drugih poreza. Ove mjere za očuvanje likvidnosti dodatak su prethodno objavljenim mjerama za gospodarstvo u iznosu od 287 milijardi DKK, koje uključuju i direktne pakete pomoći koji će državu stajati 60 milijardi DKK.
Prilikom predstavljanja novih mjera, ministar financija Danske Nicolai Wammen izjavio je kako Danska ima AAA kreditni rejting i planira djelomično financirati nove mjere izdavanjem državnih obveznica. Naglasio je kako se Danska „nalazi u boljoj poziciji od mnogih drugih država te se može zadužiti kako bi prebrodila ovu situaciju na najbolji mogući način“. 
Danska vlada je postigla dogovor sa svim strankama u parlamentu o produženju mjera pomoći gospodarstvu do 8. srpnja (mjesec duže od prvobitno planiranog), ali ističe se, u skladu s predloženim EU pravilima, kako se niti jedna mjera pomoći ne odnosi na kompanije koje isplaćuju dividendu, otkupljuju vlastite dionice ili su registrirane u poreznim oazama.



Priopćenja