Danskom siru Havarti dodijeljena oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla

Nakon odluke Europske unije da siru Havarti dodijeli oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, danska mliječna industrija imala je razloga za slavlje. Time je sir Havarti postao četvrti "samo danski" sir, odnosno četvrti sir koji može nositi svoje ime samo ako je proizveden u Danskoj. U Danskoj se proizvede oko 17 milijuna kilograma ovoga sira, a potrošnja oscilira između 3 i 4 milijuna kilograma, dok se ostalo izvozi. Kao posljedica odluke EU o zaštiti imena Havarti očekuje se porast izvoza kroz sljedećih pet godina. Sir Havarti prvi je puta proizvela Hanne Nielsen na farmi Havarthigaard, sjeverno od Kopenhagena, 1852. godine.

Danska se prethodno izborila za zaštitu zemljopisnog podrijetla za sireve Danablu, Esrom i Danbo koji smiju biti proizvedeni samo u Danskoj, od danskog mlijeka i u redovno kontroliranim mljekarama. Proizvođači ovog sira u Njemačkoj i Španjolskoj morat će sada pronaći novo ime za svoj proizvod.



Priopćenja