Oživljavanje riječnih luka u Srbiji

U lukama u Srbiji u prvoj polovini 2019. godine pretovareno je 6,28 milijuna tona tereta, što je rast od 14% u usporedbi s prvim polugodištem 2018. godine, priopćila je Agencija za upravljanje lukama. Na rast pretovara tereta je, osim povećane gospodarske aktivnosti, utjecala strateška opredijeljenost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se vodni promet unaprijedi i uvrsti u novi investicijski ciklus, ističe se u priopćenju.

Najčešće pretovarene robe i dalje su šljunak, pijesak i kameni agregati, koji zajedno čine 21% pretovara, a rude su na drugom mjestu s udjelom od 20%. Na trećem mjestu su žitarice s učešćem od 18%, dok su na četvrtom mjestu nafta i naftni derivati koji sudjeluju s 12% u ukupnom pretovaru. Početak ovogodišnje nautičke sezone, prema podacima Agencije, obilježio je rast broja pristajanja kruzera i prelazaka obale.

Do 1. srpnja na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji pristao je 601 kruzer, 16% više nego u istom razdoblju prošle godine, i zabilježeno je 81.127 prelazaka obale, što je povećanje od 15,7%. Najviše pristajanja bilo je na beogradskom pristaništu (297), slijede Novi Sad (170), Donji Milanovac (91) i Golubac (34). Od početka godine Vlada Srbije je na prijedlog Agencije proglasila dva nova međunarodna putnička pristaništa - u Velikom Gradištu (Ram) i u Kanjiži, koje predstavlja prvo pristanište na Tisi u Srbiji.

Procjena Agencije je da će do kraja kalendarske godine u lukama u Srbiji biti pretovareno više od 13 milijuna tona tereta, kao i da će pristati oko 1.300 kruzera, što se prema prethodnim planovima očekivalo do 2025. godine.



Priopćenja