Albansko-hrvatski gospodarski forum

U okviru posjeta ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darka Horvata RA, u organizaciji Tiranske gospodarske komore i HGK , te uz podršku Veleposlanstva RH u Tirani, dana 18. srpnja 2019. godine održan je najveći do sada albansko-hrvatski gospodarski forum na kojemu je bilo prisutno preko 80 albanskih i hrvatskih tvrtki.

Forum su obraćanjima u plenarnom dijelu otvorili predsjednik Tiranske gospodarske komore Nikolin Jaka  i  potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. Također,  prisutnima su se obratili i ministrica financija i gospodarstva RA Anila Denaj i ministar Darko Horvat kao i Eduard  Shalsi, ministar zaštite poduzetništva RA te vpl RH u Tirani Sanja Bujas Juraga.  Istaknuti su tradicionalno dobri odnosi Albanije i Hrvatske te izvrsna politička suradnja uz napomenu kako gospodarska suradnja ne prati te trendove. Naglašen je pozitivan trend u trgovinskoj razmjeni u ovoj godini, obzirom da se u prva četiri mjeseca 2019. godine trgovinska razmjena između Albanije i Hrvatske gotovo udvostručila s 15 milijuna EUR-a na 27 milijuna EUR-a. Infrastruktura, turizam, farmaceutska industrija, zaštita okoliša samo su neka od područja s potencijalom za povećanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Albanije.

Naglašena je potreba poticanja i razvijanja gospodarske suradnje do punog potencijala koje ove dvije zemlje doista i imaju. Ministar Horvat se osvrnuo se i na već etablirane hrvatske tvrtke u Albaniji, Končar i Crosco, te izrazio nadu kako će ovaj forum otvoriti mogućnost za nove poslovne mogućnosti i označiti prekretnicu u gospodarskim odnosima Albanije i Hrvatske.



Priopćenja