U Australiji krenula probna vožnja autonomnih EasyMile EZ10 autobusa

Prema Ekovjesniku, Vlada australske savezne države Novi Južni Wales (New South Wales) provodi program BusBot kojim ispituje uvođenje autonomnih autobusa za javni prijevoz putnika u gradu Coffs Harbour, a provodi ga u suradnji s tvrtkom EasyMile i koristi se njihovim EZ10 autonomnim autobusima.

EasyMile EZ10 autonomni autobusi već su ranije testirani u Singapuru, Kaliforniji, Švicarskoj i Finskoj, a sada je započela i njihova probna vožnja u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales.

Program BusBot se razvija kao usluga dijeljenja prijevoza, što znači da se autobusima do više različitih odredišta istovremeno može voziti više putnika (do 15 osoba). Autobus stoga ne slijedi unaprijed zadanu rutu, već svaku vožnju određuje temeljem potreba putnika - gdje i kada se putnici moraju ukrcati i kamo ih treba odvesti. Usluga je za sada besplatna, a probna vožnja trajat će 22 tjedna. Nakon toga, kreće treća faza projekta u kojoj će se ovaj autonomni autobus trebati prilagoditi potrebama putnika i prometu.



Priopćenja