Smanjenje izravnih ulaganja NR Kine u inozemstvu

Američka istraživačka i konzultantska tvrtka Rhodium Group objavila je izvještaj o kretanjima ulaganja NR Kine u inozemstvu u prvoj polovici 2019. godine, pod nazivom „Ostanak kod kuće: Kineska inozemna ulaganja u prvoj polovici 2019.“, s naglaskom na razvijena gospodarstva Europe i Sjeverne Amerike. U izvještaju se navodi kako su nakon nezapamćenog porasta 2015. i 2016. godine, izravna ulaganja NR Kine u inozemstvo naglo usporila u 2017. i 2018. godini, prije svega zbog kontrole kapitala u Kini, ali i sve većeg regulatornog nadzora u inozemstvu, te daje sljedeći pregled aktualne situacije i izgleda u budućnosti.

Nakon dostizanja rekordne razine u 2016. godini, kineska ulagačka aktivnost u inozemstvu dosljedno je padala u razdoblju 2017.-2018. U prvoj polovici 2019., nedavno najavljena spajanja i preuzimanja kineskih tvrtki u inozemstvu dodatno su pala na samo 20 milijardi dolara, što je otprilike polovica razine ostvarene u 2014. i 2015.

Kineske izravne investicije i dalje su na niskim razinama u naprednim gospodarstvima Europe i Sjeverne Amerike, s time da Europa i dalje privlači više kapitala nego Sjeverna Amerika.

U kratkom roku, broj najavljenih ulaganja ne daje povoda optimizmu za drugu polovicu 2019. Kineska ulaganja u Europi i Sjevernoj Americi vjerojatno će ostati na sadašnjim niskim razinama.



Priopćenja