Prosječne plaće u Latviji porasle za 7,8 posto u prvom tromjesečju 2019.

Prema podacima Središnjeg statističkog ureda (CSB), u prvom tromjesečju 2019. godine prosječna bruto plaća za puno radno vrijeme u Latviji iznosila je 1.036,00 eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prosječne plaće porasle su za 75,00 eura ili 7,8 posto. Tijekom godine, plaće i dnevnice u privatnom sektoru rasle su brže nego u javnom sektoru: za 8,4 u odnosu na 6,8 posto.

U prvom tromjesečju 2019. godine prosječna neto plaća iznosila je 768,00 eura. Tijekom godine, neto zarade su porasle za 7,6 posto, dok su u odnosu na četvrto tromjesečje 2018. godine pale za 0,1 posto.

S obzirom na godišnji rast potrošačkih cijena od 2,9 posto, realno povećanje neto plaća i plaća iznosilo je 4,6 posto.

U prvom tromjesečju 2019. godine, najveće prosječne plaće za puno radno vrijeme zabilježene su u financijskom sektoru, osiguravajućim društvima, informacijsko- komunikacijskim djelatnostima, energetskom sektoru, javnoj upravi, području znanosti i tehnologije, te rudarstvu. U ostalim sektorima, prosječne plaće prije poreza, bile su ispod nacionalnog prosjeka. S druge strane, najniže plaće i plaće zabilježene su u uslužnim djelatnostima, prehrambenoj industriji i obrazovanju.



Priopćenja