Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad predstavila inovativne metode urbane proizvodnje hrane

Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad, u suorganizaciji s poslovnim poduzetničkim inkubatorom hub.brussels organizirali su za veleposlanike akreditirane u Kraljevini Belgiji posjet briselskim tvrtkama koje koriste inovativne tehnologije i ekološki pristup u proizvodnji hrane u urbanim sredinama. U posjetu je sudjelovala zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji. Ministrica za vanjsku trgovinu i ulaganja Vlade Regije Bruxelles - Glavni grad, Cecile Jodogne, bila je domaćin posjete te se uvodno obratila nazočnim članovima diplomatskog zbora. Ispred poslovnog inkubatora hub.brussels nazočne diplomate pozdravila je glavna izvršna direktorica Isabelle Grippa. Ministrica Jodogne istaknula je kako Vlada Regije Bruxelles - Glavni grad organizira za diplomatski zbor posjete poslovnim subjektima svake dvije godine, te je ove godine odlučila pokazati inovativne metode proizvodnje hrane u urbanim sredinama. Regija Bruxelles GG usvojila je 2016. godine Strategiju razvoja kojom je definirala ekološki pristup u proizvodnji hrane bez otpada koristeći se načelima kružne ekonomije, lokalne proizvodnje i potrošnje u urbanoj sredini, te dostupnosti hrane svima. Na toj liniji danas u Bruxellesu posluje nekoliko vrlo uspješnih tvrtki koje koriste inovativne metode proizvodnje hrane. Napomenula je kako su Vlada Regije, kao i poslovni inkubator hub.brussels otvoreni sa zainteresiranim stranama za suradnju i razmjenu iskustava u ovom području.  

U sklopu upoznavanja inovativnih proizvođača hrane u gradskim urbanim sredinama, posjećene su tri briselske tvrtke, Little Food, Foodmet i tvrtka Permafungi. Little Food predstavlja najveću farmu uzgoja zrikavaca na svijetu i koristi ekološke načine proizvodnje prehrambenih pripravaka izrađenih od zrikavaca. Foodmet tvrtka izgradila je na krovovima zgrada nekadašnjeg industrijskog postrojenja vrtove u kojima inovativnim metodama uzgoja ribe posredno uzgaja povrće, ponajviše trešnja rajčice, te začinsko bilje. Tvrtka Permafungi iz otpada kave uzgaja gljive bukovače s mjesečnom proizvodnjom od jedne tone gljiva koje prodaje na lokalnom briselskom tržištu, a svoju proizvodnju smjestila je u podrumima starog kraljevskog skladišta smještenog uz ondašnje plovne kanale kojima je Bruxelles bio trgovinski povezan sa Sjevernim morem.          



Priopćenja