Plan za novi državni proračun australske vlade

Australska vlada objavila je plan za novi državni proračun koji bi trebao biti na snazi od 1. srpnja ove godine. Ovaj proračun, podržan ostvarivanjem prvog suficita u proteklih deset godina, omogućio je državi najavu poreznih olakšica i veću potrošnju na zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. 

Rizničar Josh Frydenberg prezentirao je strategiju za potrošnju viška od čak 7,1 milijardu australskih dolara (oko 5 milijardi američkih dolara) u fiskalnoj godini koja počinje 1. srpnja 2019., a većini Australaca obećava smanjenje poreza te čak i isplatu gotovine (npr. predviđena je jednokratna novčana naknada za umirovljenike u iznosu od 75,00 AUD za pojedinca i 125,00 AUD za parove za visoke troškove režija). 

Središnji element predviđenog proračuna je smanjenje poreza u vrijednosti do 1.080 AUD godišnje za 10 milijuna osoba s niskim i srednjim primanjima.  Za mala poduzeća također se predviđa smanjenje poreza od 2,5 posto na novi postotak od 25 posto do fiskalne 2022. godine. Obećana smanjenja poreza značila bi značajan trošak od 158 milijardi AUD u sljedećem desetljeću, uz 144 milijarde AUD poreznih olakšica od prošle godine. To donekle opterećuje australsku riznicu, ali se ipak predviđa da će se ostvariti višak od 7,1 milijardu AUD za 2019./2020. godinu budući da rastuća cijena željezne rude i nastavak visoke razine zaposlenosti i dalje uredno popunjavaju državnu blagajnu.

Tokom nadolazećeg desetljeća bit će potrošeno i 100 milijardi AUD na izgradnju prometne infrastrukture (ceste, željeznice i zračne luke). Dok je prošle godine vlada obećala 75 milijardi AUD za infrastrukturna ulaganja, dodano je još 25 milijardi AUD za sljedećih 10 godina. Povećana potrošnja uključuje 2 milijarde AUD za željezničku vezu između Melbournea i Geelonga, 1,6 milijardu AUD za proširenje M1 u NSW-u i 800 milijuna AUD za nadogradnje na autoputu Gateway u Queenslandu.



Priopćenja