Kanadski savezni proračun za 2019.

Kanadski ministar financija Bill Morneau predstavio je četvrti savezni proračun koji je, s obzirom na izbornu godinu, ujedno i posljednji proračun u parlamentarnom mandatu ove vlade. Proračun je uglavnom interno usmjeren na mjere koje imaju potencijalni utjecaj na trgovinu EU-Kanada, politike EU-a ili su od interesa za šire sudjelovanje u globalnom upravljanju i odnosima s trećim zemljama, uključujući pomoć poljoprivrednicima u upravljanju opskrbom kako bi se prilagodili međunarodnim trgovinskim sporazumima, planovima za nacionalnu farmaceutsku industriju, potpori električnim automobilima te borbi protiv pranja novca u građevinskom sektoru.

Proračun predviđa 22,8 milijardi CAD nove potrošnje u sljedećih pet godina. Projekcija deficita za razdoblje od 2018. do 2019. godine je 14,9 milijardi CAD, dok je projekcija deficita za razdoblje od 2019. do 2020. godine 19,8 milijardi CAD, s prilagodbom rizika od 3 milijarde CAD (za nepredviđene padove prihoda). Ukupni dug iznosi 685,6 milijardi CAD, za koji se predviđa porast na 761,7 milijardi CAD do 2023./2024. godine. Kako se očekuje, udio duga u BDP-u iznosit će 30,8 posto, što će do 2023./2024. godine pasti na 28,6 posto. Vlada je odavno odustala od svog obećanja o uravnoteženom proračunu za razdoblje od 2015. do 2019. godine iako je deficit i omjer duga prema BDP-u relativno skroman u usporedbi s mnogim državama članicama EU-a. Ideja o uravnoteženim proračunima zastupljena je u kanadskim političkim krugovima još od sredine 90-ih kada je dug od 68 posto BDP-a znatno smanjio godišnji proračun.

Ovogodišnjim proračunom nisu predviđene porezne olakšice za male tvrtke, nema promjena poreza na osobni dohodak, niti na duhan i alkohol, dok su za uvoz kanabisa planirane promjene u odnosu na trošarine koje će ovisiti o specifičnoj klasi proizvoda.

Proračun 2019. predlaže ulaganje u iznosu od 35 milijuna CAD tijekom četiri godine, počevši od 2019./2020. godine, kako bi se uspostavio Kanadski ured za tranziciju lijekova u svrhu pružanja podrške razvoju u ovom sektoru.

Vezano za tržište rada, nezaposlenost je ostala na 40-godišnjoj razini i iznosi 5,6 posto, međutim i dalje se iz proračuna izdvajaju sredstva za poticanje dodatnog obrazovanja, osposobljavanja i prekvalifikacija za osobe u dobi od 25 do 64 godine. Proračunom se također predviđa smanjenje kamatnih stopa na studentske kredite. Osigurani su i poticaji za prve nekretnine kupcima mlađim od 30 godina, čiji je godišnji prihod kućanstva ispod 120.000 CAD, a koji imaju osiguranu minimalnu hipoteku te ispunjavaju uvjete propisane putem financiranja Canada Mortgage and Housing Corporation. Prema procjenama Kanadske vlade, u ovom programu sudjelovat će oko 100.000 Kanađana kojima će u prve tri godine reducirati mjesečnu ratu hipoteke za nekoliko stotina dolara. S navedenom mjerom planira se utjecati na suzbijanje ilegalnih hipoteka, prijevara te pranja novca. 

U proračunu je za područje poljoprivrede predviđeno 3,9 milijardi CAD u svrhu potpore poljoprivrednicima, na koje se odnose nedavne ratifikacije CETA i CPTPP. Potpora je osigurana i za održavanje prihoda proizvođačima mlijeka i mesa, peradi i jaja, stavljanjem na raspolaganje do 2,4 milijarde CAD za rješavanje gubitaka prihoda povezanih s tim sporazumima. S obzirom na zahtjeve poljoprivrednika, financijska pomoć u iznosu od 1,5 milijardi dolara je također osigurana i za zaštitu vrijednosti ulaganja poljoprivrednika u sektorima opskrbe putem program jamstva vrijednosti kvote u svrhu njene zaštite. Iznos od 134,4 milijarde CAD osiguran je i za prehrambenu industriju u sljedećih pet godina, s naglaskom na smanjenju bacanja hrane, povećanju njene sigurnosti i promoviranju kanadske hrane kao najboljem izboru u zemlji i inozemstvu.

Također, sredstva u proračunu osigurana su za izgradnju infrastrukture, razvoj digitalizacije ruralnih područja koja planiraju uvođenje brzog Interneta do 2030., kao i za izgradnju autocesta i mostova.

Za istraživanje i inovacije osigurano je 100 milijuna CAD, i to za istraživanja u sektoru goriva, neuroloških bolesti, genetike, matičnih stanica i na području fizike. Proračunom se uspostavlja Fond za strateška istraživanja koji će financirati privatna istraživanja od 2022. godine na konkurentnoj osnovi.

U proračunskom dokumentu također se navodi borba protiv krađe intelektualnog vlasništva i stranih ulaganja, namijenjenih pristupu kanadskim tehnološkim inovacijama, no jedina predložena mjera je podizanje svijesti te rasprava s poslovnim subjektima.

U sektoru koji se odnosi na energiju i klimu osigurana su sredstva za gotovinske popuste u visini od 5.000 CAD za kupnju eklektičnih automobila, sredstva za završetak Trans-Mountain Pipeline te sredstva u iznosu od milijarde CAD za općinske „zelene“ fondove u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti zgrada. Oko 251,3 milijuna CAD planirano je za inovacije u šumarstvu, uključujući otvaranje novih tržišnih mogućnosti za kanadske proizvode od drveta.

Za vanjske poslove u proračunu je osigurano 700 milijuna CAD, namijenjenih omotnici inozemne pomoći za razdoblje od 2023. do 2024. godine. Prioriteti vanjske politike usmjereni su na angažman na području Bliskog istoka i Ukrajine.



Priopćenja