Dansko gospodarstvo dobro napreduje, ali izazovi ostaju

Dansko gospodarstvo dobro napreduje, pokazuje to godišnje izvješće EK-a o Danskoj. Prosječan gospodarski rast u Danskoj od 2014. godine iznosi 1,9 posto, a provedene reforme omogućile su rekordnom broju građana pronaći zaposlenje. Međutim, nedostatak kvalificiranih radnika nastavlja otežavati razvoj.

Prema istom izvješću, očekuje se usporavanje rasta gospodarstva u Danskoj do stope od 1,5 posto te balansiranje javnih financija tijekom sljedećih nekoliko godina, dok se 2020. godine ponovno ne postigne nešto veći suficit. Izazovi koji ostaju uključuju pronalazak investicija za kvalificiranu radnu snagu, istraživanje i razvoj, prometnu infrastrukturu te rad na smanjenju broja studenata koji odustaju od daljnjeg školovanja njihovim usmjeravanjem prema strukovnim zanimanjima.

Danski ministar financija Kristian Jensen je nakon objavljenog izvješća izjavio kako Danska dobro napreduje. Javne financije su stabilne, a zaposlenost je rekordno visoka. Od parlamentarnih izbora, danski BDP je narastao za 118 milijardi DKK, odnosno dnevno je rastao za 100 milijuna DKK, naglasio je ministar Jensen.



Priopćenja