Južna Afrika domaćin prvog sastanka Vijeća za gospodarsko partnerstvo EU-a i SADC-a u Cape Townu

Južnoafrički ministar trgovine i industrije dr. Rob Davies domaćin je prvog sastanka Vijeća za gospodarsko partnerstvo Europske unije (EU) i Južnoafričke zajednice za razvoj (SADC), koji se održava u Cape Townu.

Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik i Namibija potpisali su Sporazum o gospodarskom partnerstvu (EPA) koji je s EU-om dogovoren još u lipnju 2016., a 10. listopada iste godine privremeno je stupio na snagu te zamijenio poglavlje o trgovini u Sporazumu o trgovini i suradnji (TDCA) između Južne Afrike i EU-a od 1. siječnja 2000.

Južna Afrika je putem EPA-e stekla bolji pristup tržištu EU-a za svoje poljoprivredne proizvode, poput vina, šećera, voća i ribe te je njezin izvoz u EU porastao s 214 milijardi ZAR u 2015. na 262 milijarde ZAR u 2017. godini. Gotovo 26 posto ukupnog južnoafričkog izvoza u EU čine automobili i auto dijelovi, potom drago kamenje i metali, voće i orašasti plodovi te rude.

Iako je Južna Afrika uspjela povećati izvoz proizvoda s dodanom vrijednošću u EU, pridonoseći tako zacrtanim industrijskim ciljevima razvoja, još uvijek postoji potreba za daljnjim poboljšanjem u promjeni strukture trgovine, izjavio je ministar Davies. Nadalje, dodao je, prvi sastanak Zajedničkog vijeća pružit će prigodu ministrima država SADC-a i EU-a za razmatranje stanja u trgovini između stranaka i načina na koje EPA može doprinijeti uključivom i održivom razvoju, kao i za rješavanje niza proceduralnih pitanja.

Osnovni cilj SADC-EPA grupe i zajednički napori EU-a u provedbi sporazuma moraju osigurati EPA-i da u državama SADC-a omogući održivi razvoj, uključujući temeljnu strukturalnu neravnotežu u trgovini između stranaka i promicanje povećanja trgovine s dodanom vrijednosti, rekao je ministar Davies.



Priopćenja